Antena 3 CNN Externe Diaspora Cum a furat un român 22 de milioane de euro. Irlandezii îi aduc 25 de capete de acuzare

Cum a furat un român 22 de milioane de euro. Irlandezii îi aduc 25 de capete de acuzare

Românul Alexandru Olteanu a fost trimis în judecată, în Irlanda, pentru 25 de capete de acuzare şi o acuzaţie de furt, acuzat că a pus la cale o înşelăciune de 22 de milioane de euro.

Cum a furat un român 22 de milioane de euro. Irlandezii îi aduc 25 de capete de acuzare
de Alexandra Dima    |    08 Feb 2022   •   08:47

Alexandru Olteanu (35 de ani) a fost extrădat în Irlanda pe 4 februarie. El va fi judecat pentru 11 capete de acuzare de spălare de bani, 14 capete de acuzare de folosirea unui instrument fals şi o acuzaţie de furt. El este acuzat în primul rând de o înşelăciune online în valoare de 22 de milioane de euro la nivel european.

Operaţiunea Omena a mobilizat poliţia din mai multe ţări europene

De fapt, Alexandru Olteanu ar fi unul dintre cei mai importanţi oameni dintr-o reţea de escroci care a acţionat în toată Europa. Poliţia irlandeză, în cooperare cu poliţişti din alte ţări europene, a declanşat o adevărată operaţiune pentru a-i aduce pe toţi în faţa legii. Potrivit anchetatorilor, românul, care ar face parte din această organizaţie criminală, ar fi obţinut cea mai mare parte a banilor din vânzarea frauduloasă a unor produse pe diferite site-uri.   

„Arestarea face parte din Operaţiunea Omena, o investigaţie condusă de serviciile de informaţii ale Biroului Naţional de Criminalitate Economică a Garda asupra unei organizaţii criminale implicată în vânzarea frauduloasă pe site-uri web la mâna a doua din Europa şi spălarea ulterioară a veniturilor ilicite printr-o reţea de bănci, conturi deschise folosind identităţi false, au informat reprezentanţii Poliţiei din Irlanda.  

Peste 6,7 milioane euro spălaţi prin conturi bancare din Irlanda

Această organizaţie criminală a furat peste 22 de milioane de euro de la victime din toată Europa, până la sfârşitul anului 2020, neexistând date certe privind activitatea sa ulterioară. Olteanu ar fi spălat 6.770.036 de euro din aceşti bani prin conturi bancare din Irlanda.  

El nu este singurul român acuzat în acest dosar. Anterior, un conaţional al său, Daniel Semen, a apărut în faţa judecătorilor irlandezi, săptămâna trecută, judecat pentru şapte capete de acuzare de spălare de bani şi folosire a unui instrument fals.  

Se bănuieşte că există şi alţi colaboratori. Poliţia irlandeză mai caută cel puţin alţi doi escroci, un bărbat şi o femeie, însă nu a dat detalii legat de identitatea sau de naţionalitatea acestora, notează The Irish Sun.
 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close