Antena 3 CNN Externe Un diplomat trimis de SUA s-a întâlnit la Tiraspol cu liderul Transnistriei. Dialogul are loc cu o zi înaintea anticipatei cereri de alipire la Rusia a separatiștilor

Un diplomat trimis de SUA s-a întâlnit la Tiraspol cu liderul Transnistriei. Dialogul are loc cu o zi înaintea anticipatei cereri de alipire la Rusia a separatiștilor

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Christopher Smith, s-a întâlnit la Tiraspol cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Un diplomat trimis de SUA s-a întâlnit la Tiraspol cu liderul Transnistriei. Dialogul are loc cu o zi înaintea anticipatei cereri de alipire la Rusia a separatiștilor
Sursa foto: gov.md / Profimedia Images
de Laurențiu Rădulescu    |    Adrian Iclozan    |    27 Feb 2024   •   17:49

Informația este transmisă de publicația moldoveană Newsmaker

Conform sursei citate, Christopher Smith, s-a deplasat marți la Tiraspol.

Anterior, secretarul adjunct pentru Europa de Est în Departamentul american de Stat a purtat discuții la Chișinău cu președintele Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și vice prim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrean.

Serviciul de presă al lui liderului de la Tiraspol a transmis un comunicat oficial după întâlnirea cu emisarul american.

Comunicat de la Tiraspol:  "Șeful Transnistriei a a subliniat importanța dialogului cu Statele Unite..."

"Vadim Krasnoselski a subliniat importanța dialogului cu Statele Unite în calitate de observator în cadrul formatului 5+2. El a confirmat angajamentul Transnistriei față de principiile de menținere a păcii și securității și a subliniat că procesul de negociere trebuie să continue, indiferent de cât de diferite sunt pozițiile părților.

De asemenea, Vadim Krasnoselski a menționat ca fiind relevante formatul 'Conferinței permanente…' și interacțiunea la nivelul '1+1'", se spune în documentul citat.

Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol a reiterat criticile de natură administrativ-economică la adresa guvernului de la Chișinău.

El a calificat drept ipocrită susținere că "antreprenorii transnistreni ar avea posibilitatea de a circula cu mărfuri fără taxe vamale, dacă au un certificat", deoarece chiar obținerea certificatului este posibilă doar în virtutea unui cont într-o bancă moldovenească.

Un opozant politic din Transnistria a avertizat că deputații de la Tiraspol ar urma să ceară, pe 28 februarie, alipirea regiunii la Rusia

Întâlnirea de la Tiraspol vine cu o zi înainte de Congresul extraordinar al deputaților transnistreni, planificat pentru 28 februarie.

Ghenadie Ciorbă, un opozant politic de la Tiaspol, a avertizat, săptămâna trecută, că reprezentanții politici de la Tiraspol ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă în cadrul acestui eveniment.

"Aici, la Chișinău, autoritățile refuză să facă declarații oficiale. Ministerul de Externe al Republicii Moldova a trimis presei un mesaj din care reiese că monitorizează tot ceea ce ar urma să se întâmple pe 28 februarie în Transnistria.

Este ziua în care s-a speculat că deputații de la Tiraspol ar urma să ceară alipirea regiunii transnistrene la Rusia.

Mai mulți specialiști de aici, de la Chișinău, resping momentan varianta militarizării forțate și imediate a Transnistriei.

Corespondent Antena 3 CNN: Rusia este interesată să destabilizeze Republica Moldova în an electoral

În primul rând, Ucraina monitorizează tot ce se întâmplă la granița cu Transnistria, o graniță cu o lungime de aproximativ 400 de kilometri. Desigur, autoritățile din Republica Moldova fac același lucru.

În plus, nu există culoar pentru aducerea de trupe ruse în Transnistria, iar spațiul aerian este închis deasupra Ucrainei și Republicii Moldova pentru astfel de operațiuni.

Din punct de vedere social-politic, lucrurile s-ar putea schimba: este an de alegeri prezidențiale aici, în Republica Moldova, iar eventuale acțiuni de destabilizare din Transnistria, făcute de către reprezentanți ai Federației Ruse, ar putea avea loc oricând", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close