Antena 3 CNN Externe Revoluție în lupta contra obezității. A apărut dispozitivul cu magneți care te împiedică să deschizi gura ca să mănânci

Revoluție în lupta contra obezității. A apărut dispozitivul cu magneți care te împiedică să deschizi gura ca să mănânci

Un dispozitiv pe bază de magneți, care împiedică purtătorul să deschidă gura pentru a mânca, a fost proiectat de cercetătorii din Noua Zeelandă și Marea Britanie.

Revoluție în lupta contra obezității. A apărut dispozitivul cu magneți care te împiedică să deschizi gura ca să mănânci
de Adrian Iclozan    |    28 Iun 2021   •   15:53

Echipa din spatele acestui proiect a implicat specialiști de la Universitățile din Otago și Leeds.

Aceștia spun că au creat dispozitivul pentru a a combate epidemia globală de obezitate. 

Mecanismul se fixează de dinții posteriori superiori și inferiori și utilizează magneți cu șuruburi de blocare unice (foto următoare).

Amplasarea trebuie făcută de un stomatolog.

Odată aplicat, dispozitivul permite o deschidere a gurii de doar 2 milimetri, în vederea unei diete exclusiv lichide.

El a fost testat deja pe șapte femei suferind de obezitate, fără alte probleme de sănătate, din Dunedin, Noua Zeelandă.

Femeile au purtat dispozitivul timp de două săptămâni.

Grup de studiu format din femei cu gura blocată: "Viața e mai puțin satisfăcătoare"

În acest interval, participantele la studiu au primit dietă lichidă săracă în calorii, disponibilă în magazine, fără a putea consuma hrană solidă.

Pe ansamblul grupului, pierderea medie în greutate a fost de 6,36 kilograme sau 5,1% din masa corporală.

Potrivit unui articol publicat în British Dental Journal, cele șapte au resimțit disconfort, probleme de vorbire și s-au simțit încordate și jenate "doar ocazional".

Conform sursei citate, participantele au mai spus că au perceput că viața, în general, le oferă mai puține satisfacții.

O participantă a recunoscut că a trișat și a consumat ciocolată topită și băuturi acidulate.

"Principalul obstacol în calea celor care vor să slăbească este conformarea iar acest dispozitiv îi ajută să își dezvolte noi obiceiuri, permițându-le să respecte o dietă redusă în calorii pentru un timp. Demarează cu adevărat procesul. Este o alternativă neinvazivă, reversibilă, economică și atractivă la procedurile chirurgicale. Adevărul este că nu sunt efecte adverse ale utilizării acestui dispozitiv", susține profesorul Paul Brunton, de la Universitatea din Leeds.

Val de critici pe rețelele sociale: "E un instrument de tortură"

Pe rețelele sociale au apărut însă numeroși critici ai noii metode, unii dintre aceștia comparând dispozitivul cu mijloacele de tortură din Evul Mediu.

"Acesta este un dispozitiv de tortură și ar trebui să vă fie jenă să îl promovați, darămite să fiți asociați cu el", a scris un utilizator Twitter cu contul @gtiso.

"Dar dacă cineva trebuie să vomite? Se îneacă și moare? Dacă persoana are un atac de cord și trebuie intubată repede? Pare lipsit de etică în cel mai înalt grad", a scris, la rândul său, @Natascha_strobl.

Universitatea din Otago s-a grăbit să răspundă criticilor menționând că dispozitivul care blochează gura cu magneți nu este destinat unei cure de slăbire de lungă durată, ci este destinat "persoanelor care trebuie să fie operate chirurgical și nu pot suporta operația până nu pierd în greutate".

Revenind la articolul citat în presa britanică, acesta mai spune că noua metodă este preferabilă "cablării maxilarelor", o metodă de slăbit populară în anii '80 din secolul trecut, care presupunea atașarea de dinți a unor suporturi ortodontice și imobilizarea maxilarelor cu ajutorul unor fire flexibile trecute prin aceste suporturi sau prin jurul acestora (foto următoare).

În timp, s-a constatat că pacienții astfel "cablați" riscau să se înece cu vomă și să dezvolte afecțiuni psihice. 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close