Antena 3 CNN Externe Ce pensie are Donald Trump. Fostul preşedinte, remunerat mai puţin decât cel mai "special" pensionar din România

Ce pensie are Donald Trump. Fostul preşedinte, remunerat mai puţin decât cel mai "special" pensionar din România

De miercuri, Donald Trump, cel care a fost cel mai puternic lider al planetei timp de patru ani, este îndreptăţit la pensie. Însă viitorul nu arată prea bine din acest punct de vedere pentru fostul preşedinte SUA, pentru că procesul de impeachment, care va începe în Senatul american, l-ar putea lăsa şi fără această sursă de venit.

Ce pensie are Donald Trump. Fostul preşedinte, remunerat mai puţin decât cel mai "special" pensionar din România
de Adrian Iclozan    |    22 Ian 2021   •   15:00

Pensia la care Trump are dreptul prin lege se ridică la 221.400 de dolari americani pe an, însă beneficiile asociate merg mult dincolo de această sumă, notează CNN.

Luând în calcul doar pensia prezidenţială, reiese că fostul lider republican beneficiază de 18.450 de dolari pe lună.

Este o sumă cu peste o mie de dolari mai mică decât cea primită de cel mai "special" beneficiar al sistemlui de pensii din România.

S-a aflat cât este cea mai mare pensie din România

Cea mai mare pensie acordată în prezent, în România, este o pensie specială iar valoarea contribuţiilor efectuate de titularul pensiei de-a lungul anilor se ridică abia la 6,6% din cuantum.

Valoarea acesteia: 78.634 de lei, sau aproximativ 16.000 euro sau 19.600 de dolari americani. Dezvăluirea a fost făcută de ministrul muncii, Raluca Turcan.

Din cei 78.634 de lei, 5.205 lei rerprezintă contributivitatea iar 73.429 lei provin din criterii favorizante obținute pe baza mai multor legi, a precizat ministrul.

Turcan a adăugat că beneficiarul este o persoană care a lucrat în domeniul juridic şi pe care nu a nominalizat-o.

Cum riscă Donald Trump să rămână fără pensie

Legea americană nu acordă pensii celor care au fost înlăturaţi din funcţiile oficiale prin impeachment (punere sub acuzare urmată de demitere). Procesul de impeachment în cazul lui Trump, acuzat de incitare la insurecţie, va continua în Senatul SUA, la o dată care încă nu a fost stabilită, în pofida faptului că fostul preşedinte şi-a dus până la capăt mandatul. 

Reamintim, el a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor cu o săptămână înainte de încheierea mandatului însă decizia în privinţa vinovăţiei este luată de către Senat, cu o majoritate specială, de două treimi din numărul senatorilor. 

O eventuală hotărâre adoptată în acest sens de către Senatul SUA nu mai poate conduce la demitere - pentru că mandatul s-a încheiat la termen - dar îi poate interzice fostului preşedinte accesul în funcţii publice pe viitor.

Juriştii au păreri împărţite atunci când vine vorba de acţiunile pe care Legislativul american le-ar putea lua pentru a-l lăsa pe Donald Trump fără pensia plătită de contribuabilii americani.

Viaţa de fost preşedinte SUA, plină de avantaje financiare

Michael Gerhardt, profesor de drept la Universitatea statului Carolina de Nord, crede că este nevoie de un al doilea vot, care să decidă decidă în favoarea înlăturării acestuia din calitatea de fost preşedinte al SUA. Astfel, ar fi anulat şi dreptul la pensia şi la beneficiile asociate calităţii de fost preşedinte.

Alţi specialişti în drept se îndoiesc însă că o astel de procedură va funcţiona.

Calitatea de fost preşedinte SUA nu este tocmai de neglijat. Aceasta prevede, în afara pensiei prezidenţiale, beneficii care pot depăşi chiar şi 1 milion de dolari pe an şi care constau în călătorii, spaţii de birouri sau salarii pentru echipa fostului şef de stat.

Spre exemplu, foştii preşedinţi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au încasat câte 500.000 de dolari în 2020, sub formă de subvenţii pentru plata chiriilor unor spaţii de birouri.

Sursa: CNN, Mediafax

×
Subiecte în articol: Donald Trump pensie Senat
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close