Antena 3 CNN Externe Donald Trump a fost pus oficial sub acuzare! Congresul SUA a votat articolul care-l face pe preşedinte răspunzător pentru incitare la insurecţie

Donald Trump a fost pus oficial sub acuzare! Congresul SUA a votat articolul care-l face pe preşedinte răspunzător pentru incitare la insurecţie

Camera Reprezentanţilor din Congresul american s-a reunit la ora locală 9 (ora 16, ora României) şi, la capătul unei şedinţe de aproape 8 ore, l-a pus sub acuzare pe preşedintele Donald Trump pentru incitare la insurecţie, în urma evenimentelor de săptămâna trecută, de la Capitoliu. Deschiderea dezbaterilor a fost făcută de şefa Camerei, democrata Nancy Pelosi, care l-a numit pe preşedintele în exerciţiu "un pericol grav şi iminent" pentru America.

Donald Trump a fost pus oficial sub acuzare! Congresul SUA a votat articolul care-l face pe preşedinte răspunzător pentru incitare la insurecţie
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Ian 2021   •   23:30

La ora 23.23, ora României, a fost atins numărul necesar de voturi pentru punerea sub acuzare a lui Trump

În final, în favoarea punerii sub acuzare au votat 232 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, dintre care 10 republicani. 197 s-au pronunţat împotrivă. Acum, hotărârea de punere sub acuzare trebuie dezbătută în Senat, care are ultimul cuvânt.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a respins cererea democraţilor privind o convocare timpurie a Senatului pentru a tranşa problema acuzaţiilor la adresa lui Trump.

Condamnarea preşedintelui SUA pentru acuzaţiile formulate în rezoluţia adoptată de Cameră poate fi decisă de Senat cu o majoritate de două treimi. Într-un astfel de scenariu, preşedintele este demis iar atribuţiile prezidenţiale sunt preluate de vicepreşedinte. 

Timpul este, însă, important pentru că inaugurarea mandatului preşedintelui ales, Joe Biden, va avea loc săptămâna viitoare, pe 20 ianuarie. Este foarte probabil că actualul preşedinte îşi va putea încheia mandatul la Casa Albă - este adevărat, sub blamul unei puneri sub acuzare în ultima sa săptămână ca preşedinte în exerciţiu.

Procedura iniţiată în Cameră poate continua în Senat, chiar dacă Trump îşi încheie mandatul. Miza punerii sub acuzare se schimbă

Totuşi, procesul declanşat în Camera Reprezentanţilor îşi va putea urma cursul în Senat chiar şi după încheierea mandatului actualului preşedinte. Asta, cu atât mai mult cu cât democraţii se pregătesc să preia controlul majorităţii senatorilor, după câştigarea recentă a două mandate în statul Georgia.

O ipotetică majoriate de 2/3 dintre senatori l-ar putea condamna pe fostul preşedinte pentru culpele menţionate în documentul adoptat de Camera Reprezentanţilor.

O astfel de condamnare nu-i va lua lui Trump prerogativele prezidenţiale - pentru că acesta îşi va fi încheiat, între timp, mandatul - dar îl va împiedica pe viitor să mai candideze pentru funcţii publice.

Aspectele penale ale acuzaţiilor formulate în documentul de impeachment nu ţin de Congres, ci de sistemul judiciar, astfel că Trump, ulterior plecării din funcţie, ar putea ajunge în instanţă.

Donald Trump este primul preşedinte american din istorie pus sub acuzare în Congres de două ori. Tentativa anterioară a fost iniţată de democraţi în Cameră, în decembrie 2019, şi a fost stopată de republicani la începutul lui februarie 2020 în Senat, unde aceştia din urmă deţin majoritatea. În 2019, democraţii l-au acuzat pe Trump de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului.

UPDATE 22.50 A fost extins perimetrul de securitate în jurul Capitoliului. În Cameră se votează

Perimetrul de securitate a fost extins în jurul complexului de la Capitol Hill, după ce un mic grup de protestatari a strigat la poliţiştii din dispozitiv, notează CNN.

Gardurile de protecţie de aproximativ 2,5 metri au fost împinse spre strada 3 NW (Nord-Vest), după ce protestatarii s-au apropiat de baricadele forţelor de ordine. Ar fi vorba de protestatari anti-fascişti, conform sursei citate. 

În urma incidentului, gardurile au fost amplasate astfel încât zona de siguranţă a fost extinsă cu aproximativ 250 de yarzi (230 metri). Mai devreme în cursul zilei, un alt grup de circa o duzină de protestatari s-a angajat într-o altercaţie cu poliţia în zona Capitoliului dar forţele de ordine i-au convins să părăsească zona.

UPDATE 22.20 Şeful republicanilor din Senat nu s-a hotărât dacă votează sau nu cu democraţii

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a trimis miercuri un mesaj colegilor republicani din Congres în care afirmă că nu a luat o decizie finală în privinţa felului în care va vota punerea sub acuzare a lui Donald Trump, iniţiată de democraţi.

"În timp ce presa este plină de speculaţii, nu am luat încă decizia finală în privinţa felului în care voi vota şi inţionez să ascult toate argumentele juridice care sunt prezentate Senatului", se precizează în mesajul liderului republican. 

Anterior, McConnell a respins apelurile făcute de democraţi, de a convoca Senatul imediat, în vederea punerii sub acuzare a lui Trump în ultimele sale zile de mandat.

UPDATE 21.50 Trump cere americanilor să nu recurgă la noi violenţe. "Nu mă reprezintă"

Preşedintele Donald Trump a făcut, miercuri, apel la non-violenţă în contextul în care mai multe demonstraţii ale susţinătorilor săi ar putea avea loc în ţară în aceste zile.

"În lumina informaţiilor despre noi demonstraţii, cer să nu aibă loc violenţe, încălcări ale legii şi vandalisme de niciun fel. Aceste lucruri nu mă reprezintă şi nu reprezintă America. Cer TUTUROR americanilor să ajute la calmarea tensiunilor şi a spiritelor", se spune în declaraţia preşedintelui.

Pe măsură ce tot mai mulţi congresmeni republicani au anunţat că votează articolul de punere sub acuzare a preşedintelui, mai mulţi consilieri de la Casa Albă i-au cerut lui Trump să transmită public un mesaj în care să condamne potenţialele noi ameninţări proferate de suporterii săi.

Conform unei surse citate de CNN, preşedintele în exerciţiu urmăreşte procesul punerii sale sub acuzare în Camera Reprezentanţilor din aripa de vest a Casei Albe.

UPDATE 21.30 Încă un republican din Congres, al 6-lea, anunţă că votează punerea sub acuzare a lui Trump

Republicanul Dan Newhouse, care reprezintă statul Washington în Cameră, a indicat, pe Twitter, că va vota punerea sub acuzare a preşedintelui.

"Nu e o opţiune să te uiţi în altă parte, când vine vorba despre atacul brutal asupra Republicii", a scris el, la scurt timp după ce a luat cuvântul în plenul Camerei Reprezentanţilor.

 

Lista republicanilor din Cameră care au anunţat că vot vota punerea sub acuzare a preşedintelui Trump pentru incitare la insurecţie cuprinde acum următoarele nume: Dan Newhouse (Washington), John Katko (New York), Jamie Herrera Beutler (Washington), Adam Kinzinger (Illinois), Fred Upton (Michigan) şi Liz Cheney (Wyoming).

UPDATE 20.55 A fost arestat protestatarul care a afişat lozinci naziste

Poliția federală americană, FBI, a anunțat, miercuri, arestarea unuia dintre protestatari care au pătruns săptămâna trecută în Capitoliu şi care purta un tricou inscriptionat cu "Camp Auschwitz". Este vorba de Robert Keith Packer, din Newport News, statul american Virginia.

Această referinţă la lagărul de exterminare nazist din Polonia a stârnit reacții dure ale comunității evreiești americane, notează presa internaţională.

O altă lozincă afişată de Packer în timpul asaltului asupra Capitoliului, "Arbeit macht frei", (Munca te eliberează) trimite, de asemenea, la vremurile regimului nazist din Germania, care afişase acest slogan la intrările lagărelelor de concentrare și exterminare.

Packer este acuzat de comportament violent, tulburarea ordinii publice și pătrundere ilegală în sediul legislativului american.

Un bărbat de origine română, reţinut pentru ameninţări online

În efortul de a contracara noile ameninţări de după eşecul insurecţiei de la Capitoliu, poliţiştii au reţinut, marţi, un suspect de origine română pe nume Eduard Florea.

Florea ar fi încercat să mobilizeze crearea unei caravane armate care să se îndrepte spre Washington.

UPDATE 19.45 Şefa Camerei Reprezentanţilor l-a numit pe Trump "pericol grav şi iminent" pentru ţară

Şefa Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a dat startul dezbaterilor asupra articolului de punere sub acuzare a lui Donald Trump pentru incitare la insurecţie.

"Ştim că preşedintele Statelor Unite a incitat această insurecţie, această rebeliune armată împotriva ţării noastre. Trebuie să plece, este un pericol grav şi iminent pentru naţiunea noastră iubită (...) Aceşti participanţi la insurecţie nu erau patrioţi, nu aparţineau unei bazei politice pe care să o conduci şi căreia să îi satisfaci aşteptările. Erau terorişti formaţi pe plan intern (domestic terrorists, expresia originală, n.r.) şi trebuie să se facă dreptate. Însă ei nu au apărut din neant. Au fost trimişi aici de cuvintele preşedintelui, precum strigătul 'luptaţi din răsputeri'. Cuvintele contează. Adevărul contează. Responsabilitatea contează (...)

Pelosi: Trump i-a folosit pe insurecţionişti pentru ţelul său personal - cramponarea de putere

Preşedintele nu i-a văzut pe insurecţionişti drept ceea ce sunt - inamici ai libertăţii - ci ca pe mijloace de a atinge un ţel îngrozitor, cramponarea sa de putere. Ţelul împotrivirii la ceea ce au decis oamenii. Ţelul de pune capăt, printr-o încleştare feroce şi sângeroasă, celor aproape două secole şi jumătate de democraţie americană", a spus Pelosi de la tribuna Camerei. 

UPDATE 18.15: Republicanii care au anunţat că votează punerea sub acuzare a lui Trump

Numărul 3 în ierarhia republicanilor din Cameră, Liz Cheney (care reprezintă statul Wyoming), a anunţat că va susţine de vot rezoluţia de punere sub acuzare a preşedintelui Trump, pentru incitare la insurecţie. Cheney a spus că decizia sa reprezintă un "vot de conştiinţă".

De asemenea, reprezentantul republican al Statului New York, John Katko, a precizat că va vota în favoarea rezoluţiei de impeachment.

El a fost, de fapt, primul congresman republican care s-a raliat public efortului democraţilor de punere sub acuzare a preşedintelui Trump.

"A-i permite preşedintelui SUA să incite (atacul asupra Capitoliului) fără a suporta consecinţele reprezintă o ameninţare directă la adresa viitorului democraţiei. Nu pot să stau deoparte şi să nu fac nimic. Voi vota pentru punerea sub acuzare a preşedintelui", a anunţat Katko pe Twitter.

Alţi trei reprezentanţi republicani în Cameră urmează să voteze rezoluţia: Adam Kinzinger, Jamie Herrera Beutler şi Fred Upton. Surse republicane estimau, anterior începerii şedinţei, că apropximativ 20 de republicani din Camera Reprezentanţilor ar urma să voteze punerea sub acuzare a preşedintelui.

Punerea lui Trump sub acuzare în Camera Reprezentanţilor uşurează efortul liderilor republicani, care în prezent caută căi de a scăpa, cu cât mai puţine pierderi, de "moştenirea politică" a actualului preşedinte, a dat de înţeles liderul majorităţii republicane din Senatul SUA, Mitch McConnell, conform CNN.

UPDATE 17.00 Rezoluţia de punere sub acuzare: Donald Trump, un pericol pentru securitatea naţională a SUA

"Preşedintele Trump a periclitat grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale, a ameninţat integritatea sistemului democratic, a intervenit în transferul paşnic de putere şi a pus în pericol una dintre ramurile puterii de guvernământ. Prin urmare (Trump) a trădat încrederea care i-a fost acordată ca preşedinte (...)

Printr-un astfel de comportament, Donald John Trump a dovedit că rămâne o ameninţare la adresa securităţii naţionale, a democraţiei şi a Constituţiei, dacă i se permite să rămână în funcţie şi s-a manifestat într-o manieră complet incompatibilă cu principiile statului de drept şi regulile bunei guvernări", se spune în rezoluţia supusă votului în Camera Reprezentanţilor, publicată de CNN (link-ul este în intertitlu)

Ştirea iniţială

Documentul pe care îl votează miercuri membrii Camerei prevede punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu pentru "incitare la insurecţie". Acuzaţia vizează rolul lui Trump în contextul în care suporterii săi au forţat, săptămâna trecută, intrarea în clădirile Congresului, unde au provocat distrugeri şi au determinat evacuarea membrilor legislativului american.

La mitingul care a degenerat ulterior în violenţe şi s-a soldat cu cinci morţi, Trump a spus că nu-şi va recunoaşte niciodată înfrângerea în alegerile din 3 noiembrie, în faţa lui Joe Biden.

Şedinţă a Congresului sub paza Gărzii Naţionale, după insurecţia ratată de săptămâna trecută

La şase zile de la violenţele letale, şedinţa Camerei Reprezentanţilor se desfăşoară sub paza membrilor Gărzii Naţionale, desfăşuraţi atât în jurul Capitoliului, cât şi în interiorul edificiului.

Şedinţa va avea mai multe momente-cheie, care vor consacra intrarea în istorie a lui Donald Trump drept primul preşedinte american pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului. Precedenta punere sub acuzare, respinsă în cele din urmă de Senat în februarie 2020, viza abuzul de putere şi obstrucţionarea Congresului.

Prima oră de dezbateri urmează să fie dedicată chestiunilor procedurale referitoare la articolul de impeachment (punere sub acuzare în vederea demiterii, n.r.).

Votul în sine se anunţă de durată, atât din cauza restricţiilor specifice pandemiei de coronavirus, cât şi pe seama faptului că membrii Congresului trebuie să treacă prin detectoare de metal pentru a putea ajunge în plenul Camerei.

Trump, primul preşedinte american vizat de impeachment de două ori, are toate şansele să îşi ducă la capăt mandatul

Camera Reprezentanţilor este dominată de democraţi, care au şi ininţiat rezoluţia de punere sub acuzare. Însă pronunţarea efectivă a verdictului revine Senatului american, care decide în favoarea impeachment-ului cu votul a două treimi dintre membri.

Dacă această majoritate nu este întrunită, procedura încetează, fără consecinţe pentru Donald Trump.

Chiar şi în condiţiile actuale, când numeroşi congresmeni republicani s-au pronunţat public pentru îndepărtarea din funcţie a lui Donald Trump înainte de finalul mandatului său, pe 20 ianuarie, şansele de agregare ale unei astfel de majorităţi rămân doar teoretice.

Prin urmare, actualul preşedinte are şanse considerabile să îşi ducă la termen mandatul, însă cu blamul punerii sub acuzare, pentru a doua oară într-un an, în ultima sa săptămână la Casa Albă.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close