Antena 3 CNN Externe Trump spune că a ameninţat ţările NATO că SUA nu le va apăra în faţa Rusiei dacă nu sporesc cheltuielile militare

Trump spune că a ameninţat ţările NATO că SUA nu le va apăra în faţa Rusiei dacă nu sporesc cheltuielile militare

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat că, în perioada cât a fost la Casa Albă, i-a ameninţat pe aliaţii din NATO că, dacă nu îşi cresc cheltuielile militare, armata SUA nu se va angaja în apărarea lor dacă Rusia le-ar ataca.

Trump spune că a ameninţat ţările NATO că SUA nu le va apăra în faţa Rusiei dacă nu sporesc cheltuielile militare
Sursa foto: Getty Images
de Silvia Preda    |    22 Apr 2022   •   22:38

Atât în timpul campaniei electorale cât şi după ce a ajuns preşedinte, Trump a descris adesea NATO drept o alianţă militară care ar trăi pe seama generozităţii SUA.

În declaraţia sa de joi, el a susţinut totuşi că ameninţarea sa la care s-a referit a fost doar o strategie de ''bluff'', de cacealma, pentru a determina astfel statele NATO să crească bugetele alocate apărării.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă ţară membră a Alianţei care ar fi atacată. Însă la un summit, Donald Trump a sugerat că Washingtonul nu va onora acest angajament, pentru că ''toată lumea este un rău platnic''.

''Unul dintre preşedinţi m-a întrebat: ''Asta înseamnă că nu ne veţi apăra ? Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei ?''. Iar eu i-am răspuns: exact asta vreau să spun'', a afirmat Trump.

''Dacă aş fi răspuns ''Nu, nu asta vreau să spun'', atunci de ce ar mai fi plătit ei ?'', a explicat fostul preşedinte strategia sa de a juca la cacealma pentru a forţa statele NATO să cheltuie mai mult pentru înarmare.

''Noi apărăm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne jefuiesc, ne jefuiesc foarte foarte serios'', a pretins Trump în declaraţia sa de joi.

Citiţi şi: Trump i-a cerut lui Putin să dezvăluie informații compromițătoare despre familia lui Biden

×
Subiecte în articol: Donald Trump Casa Alba armata SUA
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close