Antena 3 CNN Externe Duel oratoric la distanţă între Vladimir Putin şi George Bush

Duel oratoric la distanţă între Vladimir Putin şi George Bush

Duel oratoric la distanţă între Vladimir Putin şi George Bush
06 Apr 2008   •   10:21

George W. Bush şi Vladimir Putin se cunosc de şapte ani şi au avut întotdeauna o relaţie deschisă, în care nu şi-au ascuns deosebirile de opinii. În ultimul timp, însă, divergenţele s-au accentuat. Înainte de a se reîntâlni, mai întâi la Bucureşti şi apoi la Soci, cei doi preşedinţi au purtat un adevărat duel oratoric, la distanţă. Vladimir Putin a acceptat cu greu extinderea NATO până la frontiera Rusiei şi vede în eventuala aderare a Ucrainei şi Georgiei la alianţă o adevărată provocare. La Kiev, George Bush s-a străduit să-l convingă că nu are de ce să se teamă şi că, oricum, nu se poate opune deciziilor Alianţei.

?Eu cred pur şi simplu că Ucraina şi Georgia trebuie să primească Planuri de Aderare, fără nici o târguială, punct. De altfel, i-am şi spus asta preşedintelui Putin, de curând, la telefon. I-am spus: Trebuie să ştii că mă duc la Bucureşti cu ideea să obţin Planuri de Aderare pentru Ucraina şi Georgia. Şi nu trebuie să te temi de asta, d-le Preşedinte. În fond, NATO e o organizaţie paşnică, NATO ajută democraţiile să înflorească.? a spus George W. Bush într-un discurs ţinut săptămâna trecută la Kiev, în Ucraina.

Un alt punct de litigiu este scutul american anti-rachetă, care, în opinia lui Putin, modifică echilibrul strategic din Europa, în defavoarea Rusiei. În pofida divergenţelor, Bush aştepta cu încredere reîntâlnirea cu Putin. Iată ce spunea el la conferinţa de presă ţinută în România, la Neptun: ?Mă voi întâlni cu preşedintele Putin pentru a-i spune clar că Războiul Rece s-a terminat şi că Rusia nu este duşmanul nostru. Şi că avem multe în comun. Fireşte că am avut neînţelegeri cu preşedintele în trecut, dar sunt şi zone unde trebuie să lucrăm împreună, cum ar fi combaterea terorismului, şi am de lucru ca să-l conving, dar trebuie să înţeleagă că sistemul de apărare anti-rachetă este îndreptat în primul rând împotriva regimurilor răuvoitoare din Orientul Mijlociu care ne pot lua pe toţi ostatici. Şi va fi un bun prilej să stăm din nou la o discuţie de suflet.?

La Bucureşti, Putin a părut mult mai puţin îngăduitor dar a fost de acord că Războiul Rece e de domeniul trecutului. Întrebat de un jurnalist dacă crede că este posibil ca Războiul Rece să reînceapă, Putin a răspuns: ?Nu. Nu e în interesul nimănui. Poate sunt unele puteri care să vrea să-şi caute oportunităţi în apele tulburi ale unui nou Război Rece, dar, dintre jucătorii globali, nici Europa, nici SUA, nici Rusia nu sunt interesate într-o revenire la trecut.?

Aparenta concesie a fost urmată de un adevărat rechizitoriu la adresa Alianţei. ?Apariţia la graniţele noastre a unui puternic bloc militar, ale cărui acţiuni sunt hotărâte, între altele, de articolul 5 al Tratatului de la Washington, va fi privită, în Rusia, ca o ameninţare directă pentru securitatea ţării noastre. Declaraţia că acest proces nu este îndreptat împotriva Rusiei nu ne satisface. Securitatea naţională nu se poate baza pe promisiuni?. Există obstacole în calea cooperării: expansiunea continuă a NATO, crearea unor infrastructuri militare pe teritoriile noilor membri, criza tratatului CFE, planurile de staţionare a sistemului american de apărare strategică în Europa nu contribuie la încredere şi predictabilitatea relaţiilor la un nou nivel.

Împotriva dorinţei lui Bush, NATO a hotărât, totuşi, să-i facă o concesie lui Putin şi a întârziat aderarea Ucrainei şi a Georgiei. Ce ar putea oferi Rusia în schimb se va afla, poate, după discuţiile de duminică de la Soci.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close