Antena 3 CNN Externe Elon Musk spune că poate salva Stația Spațială Internațională, dacă rușii o lasă să cadă pe Pământ

Elon Musk spune că poate salva Stația Spațială Internațională, dacă rușii o lasă să cadă pe Pământ

Musk promite că va salva Stația Spațială Internațională, după ce Rusia a amenințat că o va lăsa să cadă de pe orbită.

Elon Musk spune că poate salva Stația Spațială Internațională, dacă rușii o lasă să cadă pe Pământ
Sursa foto: Getty Images/ ESA
de Cerasela Stafie    |    27 Feb 2022   •   13:51

Cu doar câteva ore în urmă, magnatul și-a activat sateliții Starlink pentru a garanta accesul la internet în Ucraina sfâșiată de război.

Elon Musk a spus că SpaceX va salva Stația Spațială Internațională (ISS) dacă Rusia încearcă să o arunce de pe orbită, după amenințările șefului agenției spațiale ruse Dmitri Rogozin că o va lăsa să cadă în Europa sau SUA.

Dimitri Rogozin, în mijlocul invaziei rusești a Ucrainei, condamnată pe scară largă, a scris pe Twitter un mesaj prin care a avertiza că expertiza și tehnologia rusă vor fi necesare pentru a menține ISS pe orbită și pentru a preveni prăbușirea acesteia în SUA sau Europa, în contextul în care Occidentul amenința cu sancțiuni.

”Dacă blocați cooperarea cu noi, cine va salva ISS dintr-o deorbită necontrolată și va cădea în Statele Unite și Europa?”, a fost întrebarea sa. Un internaut i-a răspuns: cred că Elon ar putea avea ceva de spus.

Așa că Musk i-a răspuns lui Rogozin: ”SpaceX”. Utilizatorul Twitter l-a întrebat pe miliardar dacă asta înseamnă că SpaceX va împiedica ISS să cadă pe Pământ, magnatul a răspuns afirmativ: ”Da”, a scris el, potrivit Daily Mail.

Anterior, Musk a răspuns unei cereri din partea viceprim-ministrului Ucrainei, care i-a cerut să ajute națiunea aflată în conflict cu acces la internet prin satelit. Musk a anunțat sâmbătă că Starlink a fost activat în Ucraina, după ce invazia rusă a întrerupt serviciul de internet în întreaga țară.

”@elonmusk, în timp ce tu încerci să colonizezi Marte — Rusia încearcă să ocupe Ucraina! În timp ce rachetele voastre aterizează cu succes din spațiu, rachetele rusești atacă civilii ucraineni! Vă cerem să furnizați Ucrainei o stație Starlink”, a scris vicepremierul Mykhailo Fedorov într-un tweet sâmbătă.

Pledoaria sa a venit în contextul în care Ucraina se afla fără nicio conexiune la internet după trei zile de atacuri cu rachete din partea Rusiei. Oficialii ucrainieni sunt dornici ca localnicii să rămână conectați, astfel încât poveștile lor să poată fi folosite pentru a combate propaganda rusă - și pentru a putea împărtăși atrocitățile comise de trupele ruse în numele lui Vladimir Putin.

Sâmbătă după-amiază, Musk a răspuns apelului și a spus că va trimite receptoare Starlink în țară. ”Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale pe drum”, a scris Musk pe Twitter.

Starlink este un sistem spațial pe care SpaceX l-a construit de ani de zile pentru a aduce acces la internet în zonele unde asemenea servicii nu sunt disponibile.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close