Antena 3 CNN Externe Rușii amenință că trântesc Stația Spațială Internațională în SUA sau Europa, după sancțiunile aplicate Moscovei

Rușii amenință că trântesc Stația Spațială Internațională în SUA sau Europa, după sancțiunile aplicate Moscovei

Șeful agenției spațiale ruse amenință cu oprirea întreținerii esențiale, care menține stația spațială de 500 de tone pe orbită, dacă Biden continuă cu sancțiunile împotriva Moscovei.

Rușii amenință că trântesc Stația Spațială Internațională în SUA sau Europa, după sancțiunile aplicate Moscovei
Sursa foto: Getty Images/ NASA
de Cerasela Stafie    |    26 Feb 2022   •   00:17

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse, a avertizat că va opri întreținerea Stației Spațiale Internaționale, care ar putea duce la ieșirea de pe orbită a instalației de 500 de tone, dacă SUA introduce sancțiuni împotriva programului său spațial. El a transmis că ar putea să aterizeze în Statele Unite sau în Europa.

Până acum, cei patru astronauți americani și doi cosmonauți ruși de la bordul Stației Spațiale Internaționale au fost ”în mare măsură izolați” de tensiunile legate de invazia Ucrainei de către Rusia, potrivit experților familiarizați cu funcționarea stației, scrie Daily Mail.

Directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a postat un mesaj lung pe Twitter, plângându-se de amenințările președintelui Joe Biden cu sancțiuni împotriva țării, inclusiv unele care ar degrada industria aerospațială și spațială a Rusiei.

”Dacă blocați cooperarea cu noi, cine va salva Stația Spațială Internațională (ISS) dintr-o deorbită necontrolată și va cădea în Statele Unite sau... Europa?”, a scris el.

Rogozin a mai afirmat că cei care au planificat sancțiunile, cel mai probabil referindu-se la Biden, suferă de boala Alzheimer și i-a îndemnat pe consilieri să verifice acest lucru, pentru a ”preveni ca sancțiunile să le cadă în cap”.

Navele spațiale rusești de marfă gestionează propulsia pe stație și o mențin pe orbită la 253 de mile deasupra Pământului - fără ajustări regulate, ar cădea înapoi pe Pământ și, fără control, ar putea ateriza oriunde pe planetă, inclusiv în zonele populate.

NASA a confirmat că va continua să lucreze cu toți partenerii, inclusiv cu Roscosmos, pentru funcționarea în siguranță a stației, ceea ce l-a determinat pe Rogozin să spună că Rusia va revizui cu atenție sancțiunile înainte de a da un răspuns detaliat.

Stația Spațială Internațională a fost lansată în 1998 și a fost ocupată continuu din 2000, când astronautul NASA Bill Shepherd și cosmonauții Yuri Gidzenko și Serghei Krikalev au devenit primul său echipaj. Patru astronauți NASA, doi cosmonauți ruși și un astronaut european se află în prezent pe stația spațială și interacționează în mod regulat.

Cu toate acestea, la sol, tensiunile cresc după ce președintele rus, Vladimir Putin, a dezlănțuit forța celor 150.000 de soldați din Ucraina miercuri seară. Au existat preocupări exprimate în Congres cu privire la impactul pe care l-ar putea avea conflictul asupra Ucrainei asupra Stației Spațiale Internaționale.

Parlamentarii au evitat în mod special aplicarea de sanctiuni în zona cooperării spațiale, dar ultima dată președintele Biden a sugerat că ar putea fi inclusă. Ar fi o greșeală, potrivit lui Rogozin și altor experți din unitate.

”Ei nu pot opera fără noi, noi nu putem opera fără ei, așa că este cu adevărat un parteneriat internațional”, a spus Scott Pace, director al Institutului de Politică Spațială de la Universitatea George Washington.

ISS este o colaborare între SUA și Rusia, în calitate de parteneri fondatori, alături de Canada, Agenția Spațială Europeană și Japonia. Este împărțită în două secțiuni principale, segmentele orbitale rusești și americane, și depind unul de celălalt pentru supraviețuirea operațională.

”Segmentul rus nu poate funcționa fără electricitate pe partea americană, iar partea americană nu poate funcționa fără sistemele de propulsie, care sunt pe partea rusă. Deci nu poți divorța pe cale amiabilă. Nu poți face o decuplare conștientă”, a declarat fostul astronaut NASA Garrett Reisman.

NASA a explicat într-o declarație că nu sunt planificate modificări în cooperarea dintre Rusia și SUA pe ISS, clarificând observațiile președintelui Biden.

„Nu sunt planificate modificări în sprijinul agenției pentru operațiunile în curs de desfășurare pe orbită și stații terestre. Noile măsuri de control al exporturilor vor continua să permită cooperarea spațială civilă SUA-Rusia, a spus un purtător de cuvânt.

Rogozin a răspuns tot pe Twitter, deși declarația nu-i era adresată: ”NASA și-a confirmat disponibilitatea de a continua să coopereze cu Roscosmos. Între timp, continuăm să analizăm noile sancțiuni ale SUA pentru a detalia răspunsul nostru”.

Înainte de asta, el a postat pe Twitter o serie de mesaje prin care a subliniat modalitățile în care SUA aplicau deja acțiuni împotriva programului spațial rus și impactul acțiunilor viitoare. Directorul general a declarat sfidător că Rusia va continua înainte fără SUA dacă va fi necesar, dar a avertizat că ISS se bazează pe Rusia.

”Poate că președintele Biden este în afara subiectului”, referindu-se la amenințarea cu sancțiuni la adresa programului spațial rusesc, cerând consilierilor ”să-i explice că corectarea orbitei stației, evitarea întâlnirii periculoase cu gunoiul spațial se produce exclusiv prin motoarele navelor de marfă ruse Progress MS. Dacă blocați cooperarea cu noi, cine va salva ISS dintr-o deorbită necontrolată și va cădea în Statele Unite sau... Europa?”, a avertizat Rogozin.

”Există și opțiunea de a arunca o structură de 500 de tone în India și China. Vrei să-i amenințați cu o astfel de perspectivă? ISS nu zboară deasupra Rusiei, așa că toate riscurile sunt ale tale. Ești pregătit pentru ele?”, a scris el pe Twitter.

„Domnilor, atunci când planificați sancțiuni, verificați-i pe cei care le generează pentru boala Alzheimer”, referindu-se probabil la președintele Biden. — Pentru orice eventualitate, pentru a preveni ca sancțiunile să vă cadă în cap, și nu doar în sens figurat. Prin urmare, deocamdată, în calitate de partener, vă sugerez să nu vă comportați ca un jucător iresponsabil, să dezavuați afirmația despre „sancțiunile Alzheimer”, a adăugat.

 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close