Antena 3 CNN Externe Câți bani au ascuns rușii în Elveția. Țara a urmat exemplul Uniunii Europene și a impus sancțiuni lui Putin și apropiaților acestuia

Câți bani au ascuns rușii în Elveția. Țara a urmat exemplul Uniunii Europene și a impus sancțiuni lui Putin și apropiaților acestuia

Valoarea activelor rusești din băncile elvețiene se ridică la 213 de miliarde de dolari.

Câți bani au ascuns rușii în Elveția. Țara a urmat exemplul Uniunii Europene și a impus sancțiuni lui Putin și apropiaților acestuia
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Mar 2022   •   18:15

Estimarea a fost făcută de Asociația bancherilor din Elveția, SBA, și a fost posibilă în contextul în care această țară și-a aliniat poziția cu Uniunea Europeană și a impus, la rândul său, sancțiuni unor persoane și companii ruse.

În pofida sumei impresionante, SBA insistă că banii rușilor reprezintă doar o mică parte din activele totale păstrate în Elveția, considerată de generații întregi drept un loc sigur unde bogații lumii își țin banii.

"Activele deținute de clienți ruși au o pondere de o singură cifră în totalul activelor transfrontaliere depozitate la băncile elvețiene", a precizat Asociația, cu privire la banii păstrați de clienții care au domiciliul peste hotare.

Analiștii susțin că expunerea directă a băncilor elvețiene pe clienții ruși pare posibil de gestionat, având în vedere informațiile date publicității.

Elveția s-a raliat sancțiunilor UE la scurt timp după invazia rusă

În urmă cu trei săptămâni, Elveția a anunțat că adoptă măsurile dispuse de Uniunea Europeană și îngheață activele rușilor sancționați de blocul comunitar, în contextul invaziei în Ucraina.

Reuters, care notează că decizia iese din linia tradițională de neutralitate, a citat la momentul respectiv un comunicat guvernamental în care se afirmă:

"Având în vedere intervenția militară a Rusiei în Ucraina, Consiliul Federal a luat în data de 28 februarie decizia de a adopta pachetele de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană (Rusiei) pe 23 și 25 februarie."

Elveția a adoptat, de asemenea, sancțiuni financiare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a prim-ministrului Mihail Mișustin și ministrului de externe Serghei Lavrov, cu efect imediat, se arată în comunicat.

Ulterior, autoritățile acestei țări au anunțat și alte sancțiuni, dar au menționat că nu vor permite tranzitul armamentului pentru Ucraina prin spațiul aerian național.

×
Subiecte în articol: Elvetia bani rusi sanctiuni
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close