Antena 3 CNN Externe Elveţienii decid prin referendum dacă vor interzice construcţia de minarete

Elveţienii decid prin referendum dacă vor interzice construcţia de minarete

Elveţienii decid prin referendum dacă vor interzice construcţia de minarete
Sursa foto: Minaret
29 Noi 2009   •   14:25

Elveţienii sunt chemaţi astăzi la urne pentru un referendum asupra interzicerii minaretelor în ţară. Consultarea este organizată la cererea unor partide de dreapta care pretind că ridicarea minaretelor este un prim pas spre transformarea Elveţiei în ţară islamică. Guvernul elveţian şi restul clasei politice resping, însă, aceste opinii extremiste.

În Elveţia trăiesc 400.000 de musulmani, ceva mai mult de 5% din populaţia totală, dar numai 50.000 îşi practică riguros religia. Deşi în ţară se află peste o sută de moschei, doar patru au minarete, mai mult simbolice. Ele sunt, totuşi privite ca o mare ameninţare de forţele naţionaliste, în frunte cu Partidul Popular, cunoscut pentru ostilitatea faţă de imigranţi în general.

Adversarii minaretelor susţin că musulmanii doresc să introducă în Elveţia obiceiurile lor nefireşti. ?Căsătoriile forţate şi alte lucruri, cum sunt cimitirele separate pentru puri şi impuri - noi nu avem aşa ceva în Elveţia şi nici nu vrem să le avem. Minaretele sunt simbolurile lor, aşa că nici ele nu au ce căuta în Elveţia?, spune un elveţian.

Ca de obicei, naţionaliştii au recurs la o campanie provocatoare. Afişele lor prefac minaretele în rachete de război care calcă în picioare drapelul naţional. În mai multe oraşe, afişele au fost interzise, fiind considerate rasiste. Dar campania a încins spiritele şi a dus la acte de vandalism împotriva moscheilor.

Guvernul elveţian, partidele de stânga şi centru-dreapta, bisericile creştine şi cercurile de afaceri s-au pronunţat în favoarea minaretelor. Opţiunea lor este împărtăşită, potrivit sondajelor, de 53% din electorat, dar audienţa naţionaliştilor este în creştere.

Antena 3

×
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close