Antena 3 CNN Externe Li Hui, emisarul președintelui chinez Xi Jinping, a ajuns în Ucraina. Ce va discuta cu Volodimir Zelenski

Li Hui, emisarul președintelui chinez Xi Jinping, a ajuns în Ucraina. Ce va discuta cu Volodimir Zelenski

Un emisar al Chinei se află la Kiev pentru a discuta despre o rezolvare politică a conflictului militar declanșat de Rusia în Ucraina.

Li Hui, emisarul președintelui chinez Xi Jinping, a ajuns în Ucraina. Ce va discuta cu Volodimir Zelenski
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2023   •   15:42

Este vorba despre Li Hui (foto), reprezentant special pentru probleme eurasiatice și fost ambasador la Moscova.

Informația este transmisă de presa internațională, care precizează că această vizită este una așteptată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după discuția telefonică de la sfârșitul lunii trecute cu omologul chinez Xi Jinping.

Zelenski dorește ca Beijingul să facă uz de influența sa asupra Rusiei pentru încetarea agresiunii militare.

Citește și: Președintele chinez Xi Jinping a discutat la telefon cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski

Un responsabil de rang înalt de la Kiev a precizat că miercuri după-amiază ar urma să aibă loc o întrevedere între președintele ucrainean și emisarul chinez.

Potrivit Beijingului, Li Hui este însărcinat să discute despre o "reglementare politică" a conflictului din Ucraina, în cadrul unui turneu european ce îl va duce, de asemenea, în Polonia, Franța, Germania şi Rusia.

China, partener apropiat al Moscovei, nu a condamnat niciodată public invazia rusă, dar s-a pronunțat în mod repetat pentru negocieri de pace.

În februarie, Beijingul a propus un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului.

Emisarul chinez ar urma să vină la Moscova după vizita la Kiev și în alte capitale europene

Planul a fost primit cu rezerve, atât în Occident, cât și la Moscova și la Kiev.

În martie, președintele Xi Jinping s-a deplasat la Moscova într-o vizită de două zile, ambalată propagandistic de Rusia drept o dovadă de susținere din partea Chinei pentru Vladimir Putin, în fața frondei occidentale.

Presa internațională îl mai citează pe ministrul de Externe adjunct de la Moscova, Andrei Rudenko, potrivit căruia emisarul președintelui Xi Jinping va vizita Rusia la sfârșitul lunii curente.

Oficialul rus nu a avansat o dată precisă.

Turneul în Europa și Rusia al lui Hui vine la scurt timp după turneul european al lui Volodimir Zelenski, în timpul căruia liderul de la Kiev a angajamente privind noi livrări de arme occidentale.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close