Antena 3 CNN Externe Cine a fost Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner | Legătura sa cu Vladimir Putin

Cine a fost Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner | Legătura sa cu Vladimir Putin

Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, ar fi murit într-un accident de avion în Rusia. Cine a fost Evgheni Prigojin şi cum a ajuns să conducă o armată privată.

Cine a fost Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner | Legătura sa cu Vladimir Putin
Sursa foto: Hepta I Mediafax Foto / AP/Prigozhin Press Service
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2023   •   20:41

Evgheni Prigojin este cel care declarase război conducerii militare a Rusiei.

Prigojin a condus implicarea grupului privat Wagner Group în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Istoria sa cu conducerea de la Moscova datează de zeci de ani.

Grupul Wagner este o organizaţie de mercenari militanţi care au lucrat alături de armata rusă în timpul invaziei ţării în Ucraina. Originile Grupului Wagner par să fie din 2014, când a izbucnit conflictul dintre Ucraina şi Rusia cu privire la regiunea Crimeea.

Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a prăbuşit în regiunea Tver din Rusia

Prigojin a declarat pe reţelele de socializare că a căutat să construiască un grup de luptători care să apere interesele ruseşti în regiune. Grupul a fost legat de conflictele din Libia, Siria şi alte câteva ţări africane.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Forţa paramilitară a cunoscut o creştere explozivă în timpul războiului din Ucraina, zeci de mii de luptători aflându-se acum sub controlul său. În calitate de şef al Grupului Wagner pe tot parcursul conflictului, Evgheni Prigojin s-a confruntat frecvent cu liderii militari ruşi. El a publicat videoclipuri care contrazic naraţiunea rusă privind o operaţiune militară fără probleme.

Evgheni Prigojin susţinea adesea că forţele sale au condus lupta în Ucraina, punând în acelaşi timp la îndoială competenţa armatei ruse. În luna mai, el a înregistrat un videoclip alături de cadavre în uniformă, înjurând liderii pentru lipsa de pregătire.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Prigojin au acelaşi oraş natal

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Prigojin au acelaşi oraş natal, Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad), scrie Mediafax. În timp ce Putin a trecut de la statutul de membru al KGB la cel de lider rus, Prigojin a executat o pedeapsă cu închisoarea de un deceniu înainte de a deschide un stand de hot-dog.

El a început rapid să acumuleze influenţă în industria ospitalităţii înainte de a atrage atenţia lui Putin. În momentul în care Putin a ajuns la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus, Prigojin a ajutat la servirea dineelor de stat - cum ar fi cel organizat în 2006 cu preşedintele de atunci George W. Bush - ceea ce i-a adus porecla de "bucătarul lui Putin".

Vladimir Putin l-a ajutat pe Prigojin să deschidă un restaurant masiv şi să obţină un contract pentru prânzurile copiilor din şcoli cu ajutorul unor împrumuturi generoase finanţate de stat.

Prigojin a deţinut, de asemenea, cel puţin o parte din Concord Management and Consulting, firmă suspectată că a finanţat operaţiuni de trolling online, pro-Trump, în timpul alegerilor din 2016 şi în timpul Brexitului.

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close