Antena 3 CNN Externe Explozia unui asteroid în atmosferă provoacă îngrijorare în rândul cercetătorilor (VIDEO)

Explozia unui asteroid în atmosferă provoacă îngrijorare în rândul cercetătorilor (VIDEO)

Explozia unui asteroid în atmosferă provoacă îngrijorare în rândul cercetătorilor (VIDEO)
29 Oct 2009   •   17:19

Un asteroid a explodat în atmosferă deasupra insulei Sulawesi din Indonezia. Totul s-a petrecut pe 8 octombrie, însă evenimentul nu a fost raportat decât în urmă cu câteva zile. Explozia a fost înregistrată de staţii de monitorizare aflate la 16.000 de kilometri, potrivit unui raport al cercetătorilor de la Universitatea Ontario de Vest, citaţi de Telegraph.co.uk.

Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi acum din cauza faptului că asteroidul nu a fost detectat de niciun telescop şi, dacă ar fi fost un pic mai mare, ar fi putut să producă un adevărat dezastru. Se estimează că asteroidul avea aproximativ 10 metri în diametru şi a intrat în atmosferă cu viteza de 72.420 kilometri pe oră (45.000mph). Decelerarea bruscă a determinat explozia sa care a avut o forţă de 50.000 de tone de TNT.

Deflagraţia a avut loc la înălţimea de 15-20 de kilometri deasupra nivelului mării, şi nu au existat pagube la sol. Însă, dacă obiectul ar fi fost ceva mai mare, cu un diametru de 20-30 de metri, ar fi cauzat pagube însemnate şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, susţin cercetătorii.

Foarte puţine obiecte mai mici de 100 de metri au fost observate şi catalogate de astronomi. ?Dacă vrem să găsim cele mai mici obiecte trebuie să construim telescoape mai multe şi mai mari, care ar costa, probabil, miliarde de dolari?, a declarat Tim Spahr, directorul Minor Planet Center din Cambridge, Massachusetts.

Explozia a fost observată de mai mulţi localnici din Indonezia, iar video-ul de mai jos a fost filmat în acea zi, după eveniment.



Antena3.ro

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close