Antena 3 CNN Externe "Explozie arctică" din SUA a ucis cinci oameni şi paralizează transportul înainte de sărbători

"Explozie arctică" din SUA a ucis cinci oameni şi paralizează transportul înainte de sărbători

Frigul arctic și-a extins vineri stăpânirea asupra unei mari părți a Statelor Unite, combinându-se cu zăpada, gheața și vântul puternic. 

"Explozie arctică" din SUA a ucis cinci oameni şi paralizează transportul înainte de sărbători
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Minneapolis Star Tribune/TNS/ABACA
de Georgiana Adam    |    24 Dec 2022   •   11:41

Cel puțin cinci persoane au murit, iar aprovizionarea cu energie și călătoriile a milioane de americani înainte de sărbători sunt perturbate.

Vremea de iarnă extremă, care a determinat autoritățile municipale din întreaga țară să deschidă centre de încălzire în biblioteci și secții de poliție, în timp ce se străduiau să extindă adăposturile temporare pentru persoanele fără adăpost, a dus la cel puțin cinci decese vineri, potrivit Reuters.

Un carambol cu 50 de vehicule pe autostrada Ohio Turnpike, pe fondul viscolului, în apropiere de Toledo, a ucis doi automobiliști, a rănit numeroase alte persoane și a închis ambele benzi ale autostrăzii, a anunțat poliția statală.

Citeşte şi: Avertizare meteo de "explozie arctică" în SUA. Va ajunge şi în România? Elena Mateescu, ANM: "Temperaturile scad la -45 de grade acolo"

Automobiliștii blocați au fost evacuați cu autobuzul pentru a nu îngheța în mașini la temperaturi sub zero grade, potrivit Departamentului de pompieri și salvare din Toledo.

Trei decese legate de vreme au fost confirmate în statul vecin Kentucky - două în urma unor accidente de mașină și o persoană fără adăpost care a murit din cauza expunerii la frig.

"Vă rugăm să rămâneți acasă și să fiți în siguranță", a declarat pe Twitter guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, anunțând aceste decese.

În condițiile în care gerul puternic se întinde din Montana până în Texas, în timp ce merge spre est, aproximativ 240 de milioane de persoane - mai mult de două treimi din populația SUA - se aflau vineri sub avertizări și recomandări privind vremea de iarnă, a anunțat Serviciul Național de Meteorologie (NWS).

Harta pericolelor de iarnă existente sau iminente "descrie una dintre cele mai mari extinderi de avertismente și recomandări de vreme de iarnă din toate timpurile", a precizat NWS.

Cel mai friguros loc din țară a fost vineri orașul Havre, situat în nordul îndepărtat al statului Montana, în apropiere de granița cu Canada, unde mercurul a urcat de la o minimă de minus 39 de grade Celsius la minus 20 de grade cu puțin înainte de prânz, a anunțat NWS.

Frigul este intensificat de vânturile puternice și s-a extins prin sud până la granița dintre SUA și Mexic. Expunerea la astfel de condiții poate provoca degerături în câteva minute.

Avertizări de îngheț puternic au fost postate în sudul Georgiei și în mare parte din toate cele patru state de pe Coasta Golfului - Texas, Louisiana, Alabama și Florida.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: frig arctic morti Statele Unite
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close