Antena 3 CNN Meteo Avertizare meteo de "explozie arctică" în SUA. Va ajunge şi în România? Elena Mateescu, ANM: "Temperaturile scad la -45 de grade acolo"

Avertizare meteo de "explozie arctică" în SUA. Va ajunge şi în România? Elena Mateescu, ANM: "Temperaturile scad la -45 de grade acolo"

Furtuna arctică Elliott loveşte Statele Unite de Crăciun, fiind vorba de o explozie arctică ce ar putea aduce cele mai friguroase sărbători din ultimele patru decenii din acea zonă.

Avertizare meteo de "explozie arctică" în SUA. Va ajunge şi în România? Elena Mateescu, ANM: "Temperaturile scad la -45 de grade acolo"
de Georgiana Adam    |    23 Dec 2022   •   08:56

Valul de frig despre care se spune că vine "o dată la o generație" a început marți, în nord-vestul Pacificului, iar meteorologii spune că va deveni un "ciclon-bombă" până la sfârşitul acestei săptămâni.

Cât priveşte ţara noastră, meteorologii ANM sau asigurări că pe noi nu va afecta acest fenomen meteo extrem.

Mai mult, spune Elena Mateescu, director general ANM, temperaturile de sărbători vor fi peste valorile specifice acestei perioade, astfel că nu vom vedea zăpadă nici de Crăciun, nici de Revelion.

Citeşte şiVreme neobişnuită în România în miezul iernii | Prognoza meteo ANM pentru decembrie

Abia la jumătatea lunii ianuarie sunt prognozate temperaturi normale pentru perioada anului în care ne vom afla.

"Furtuna de iarnă Elliott va avea ca mod de manifestare scăderea drastică a temperaturilor la valori sub -40, -45 de grade Celsius. 

Atunci când întâlneşte curentul cald, vorbim de ingredientele specifice dezvoltării explozive, de aceea se şi numeşte ciclon-bombă.

La latitudinile noastre nu vorbim de manifestări de vreme extremă. Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, vom avea încă un Crăciun fără zăpadă. Doar în zona montană vom avea zăpadă, vorbim de vârfurile Călimani, Omu, Bâlea lac, Iezer. 

În restul masivelor, stratul de zăpadă va fi sub 10 cm, iar în zonele mai joase de relief nu va fi strat de zăpadă. La fel va fi şi de Revelion.

Vremea va fi caracterizată de valori maxime diurne cuprinse între 3 şi 13-14 grade Celsius, iar minimele noaptea vor fi tot valori pozitive, de 3, 4 grade Celsius. Doar în estul Transilvaniei valorile nocturne vor fi negative, -3, -5 grade Celsius.

Până pe 16 ianuarie, valorile de temperatură vor fi peste media specifică perioadei", a spus Elena Mateescu, potrivit romaniatv.net.  

×
Subiecte în articol: Elliott furtuna Elliott Elena Mateescu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close