Antena 3 CNN Externe El este "Oaspetele", liderul militar al Hamas, care a pregătit "distrugerea Israelului, pas cu pas". Mohammed Deif, creierul întregii operaţiuni

El este "Oaspetele", liderul militar al Hamas, care a pregătit "distrugerea Israelului, pas cu pas". Mohammed Deif, creierul întregii operaţiuni

Mohammed Deif, liderul suprem al Brigăzilor Izzedine al-Qassam - aripii militară Hamas, este creierul din spatele operațiunii masive lansate sâmbătă de gruparea militantă în sudul Israelului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Oct 2023   •   09:25

Informații coroborate de BBC arată că acesta s-a născut în tabăra de refugiați Khan Yunis din Gaza în 1965, când teritoriul era ocupat de Egipt.

Numele primit la naștere a fost Mohammed Diab Ibrahim al-Masri.

A devenit cunoscut drept "Deif" - oaspete în limba arabă - pe seama obiceiului de a petrece fiecare noapte într-o altă casă, reușind să scape astfel din numeroase tentative de asasinat puse la cale de israelieni.

Deif s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980 și a reușit să se remarce rapid în cadrul Brigăzilor Izzedine al-Qassam.

Citește și: "La fiecare lovitură israeliană vom executa un ostatic și vom transmite în direct!" | Hamas a ascuns ostaticii răpiți din Israel în buncărele din Gaza

A fost un apropiat al comandantului Hamas Yehya Ayyash, specializat în fabricarea de bombe și numit "Inginerul".

Când Ayyash a fost asasinat de Israel în 1996, Deif i-a continuat "munca", organizând noi atentate cu bombă asupra autobuzelor cu civili.

"Oaspetele" este creditat cu meritul proiectării armei emblematice a grupării Hamas, racheta Qassam.

Tot el s-ar fi ocupat și de rețeaua de tuneluri de sub Gaza, unde și-ar petrece cea mai mare parte a timpului

În anii 2000, el scăpat cu viață din patru tentative de asasinat israeliene, care l-au mutilat.

Liderul Hamas și-ar fi pierdut cel puțin un ochi și o mână, conform informațiilor din surse israeliene, însă a continuat să planifice operațiuni teroriste.

Un lider dedicat obiectivului de distrugere a statului Israel

O a cincea tentativă de asasinare a lui Deif a avut loc în timpul intervenției militare israeliene în Gaza din 2014 .

Aviația israeliană a lansat un atac asupra unei case din cartierul Sheikh Radwan, ucigând-o pe soția lui Deif, Widad, și pe fiul lor cel mic, Ali.

Inițial, Israelul a crezut că a reușit să-l elimine pe liderul Hamas însă ulterior s-a dovedit că acesta nu era în clădire la momentul respectiv.

Potrivit evaluărilor israeliene, Mohammed Deif este dedicat obiectivului de distrugere a statului Israel, pas cu pas, nefiind interesat în mod real de negocieri și de concesii pentru populația din Gaza în schimbul opririi atacurilor.

Foto: singura imagine cu Mohammed Deif disponibilă în spațiul public (stânga) și distrugeri provocate de rachetele Hamas în orașul israelian Ashkelon

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close