Antena 3 CNN Externe Fatah acceptă propunerea Egiptului de ?unitate palestiniană?. Hamas nu a luat o decizie

Fatah acceptă propunerea Egiptului de ?unitate palestiniană?. Hamas nu a luat o decizie

Fatah acceptă propunerea Egiptului de ?unitate palestiniană?. Hamas nu a luat o decizie
Sursa foto: mahmoud abbas
14 Oct 2009   •   23:55

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi partidul acestuia, Fatah, acceptă planul Egiptului de semnare separată a unui acord de reconciliere cu Hamas, mişcarea islamică ce a rezistat la a participa la ceremonia de unitate.

Hamas a declarat că nu a decis încă dacă să accepte propunerea mediatorilor egipteni, iar un alt obstacol a intervenit marţi când Hamas a acuzat Egipt de moartea prin tortură a unui purtător de cuvânt al grupului.
"Fatah acceptă documentul egiptean şi îl vom semna în 48 de ore," arăta oficialul Azzam al-Ahmad. "Aşteptăm şi ca Hamas să accepte."

Egipt a invitat Fatah şi Hamas, care a câştigat alegerile parlamentare din 2006 şi a preluat cu violenţă controlul în Fâşia Gaza de la rivalii săi sprijiniţi de Occident, să participe, pe 24-26 octombrie, la o ceremonie la Cairo, unde ar urma să semeze un pact de reconciliere.
Cu toate acestea, Hamas a cerut o amânare săptămâna trecută, amintind acordul lui Abbas, sub presiunea SUA, de amânare a votului în Consiliul Drepturilor Omului al ONU asupra raportului organizaţiei pe războiul din Gaza.
Raporul arăta că militanţii Hamas, care au bombardat cu rachetele comunităţile israeliene, se fac vinovaţi de crime de război.

Citând surse neidentificate din administraţia americană, publicaţia israeliană Haaretz scrie că trimisul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, a avertizat Egipt că Washington nu sprijină propunerea pentru acordul de unitate.
Mitchell ar aprecia că unele aspecte ar submina eforturile SUA de a relansa negocierile de pace intre Israel şi palestinieni.
Hamas se pune negocierilor de pace cu Israel, a respins apelurile de a renunţa la violenţă, dar şi să recunoască Israel. Conform acordului de unitate, o comisie a fracţiunilor palestiniene va acţiona ca liant între guvernul Fatah din Cisiordania şi autorităţile Hamas din Fâşia Gaza şi va fi formată o poliţie comună. Hamas nu şi-a definit însă poziţia, încă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace Hamas
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close