Antena 3 CNN Externe FBI ştia de activităţile teroriste ale unui american implicat în atacurile de la Bombay

FBI ştia de activităţile teroriste ale unui american implicat în atacurile de la Bombay

FBI ştia de activităţile teroriste ale unui american implicat în atacurile de la Bombay
Sursa foto: Foto: rfi.fr
16 Oct 2010   •   11:26

Autorităţile americane fuseseră avertizate, cu trei ani înaintea atacurilor de la Bombay din 2008, că un om de afaceri american se antrenează în Pakistan cu grupul care a fost implicat în atacuri, informează Washington Post.
   
Americanul David Coleman Headley a devenit una dintre figurile centrale ale planificării atacurilor, soldate cu moartea a 166 de persoane. El fusese denunţat de soţia sa, după o dispută domestică în urma căruia bărbatul a şi fost arestat, în 2005.
   
În trei discuţii cu agenţii federali din New York, soţia acestuia a afirmat că Headley este un militant activ în grupul terorist Lashkar-i-Taiba, s-a antrenat în Pakistan şi a achiziţionat sisteme de vedere nocturnă şi alte echipamente, au declarat surse oficiale.
   
Autorităţile americane au recunoscut că FBI a anchetat informaţiile, însă au refuzat să precizeze dacă au fost luate şi măsuri. Headley a fost închis pentru scurt timp la New York pentru violenţă domestică, însă nu a fost judecat. El a fost arestat din nou abia la 11 luni după atacurile de la Bombay, când serviciile de informaţii britanice au anunţat Statele Unite că acesta are legături cu agenţi al-Qaida din Europa.
   
Headley a efectuat misiuni de recunoaştere pentru gruparea teroristă, inspectând ţintele atacurilor şi s-a întâlnit în Pakistan cu organizatorii acestora, inclusiv cu un maior din armata pakistaneză, acuzat de implicare în coordonarea şi finanţarea misiunilor acestuia.
   
Serviciile antiteroriste americane au alertat India în legătură cu riscurile de comitere a unui atac al Laskar-i-Taiba la Bombay în 2008, însă nu este clar dacă avertismentul a avut la bază dezvăluirile soţiei lui Headley. Acesta a fost arestat la Chicago în octombrie 2009, fiind bănuit de implicare în pregătirea unui atentat împotriva ziarului danez care a publicat controversatele caricaturi ale profetului Mohamed.
   

×
Subiecte în articol: bomba India atacuri FBI american
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close