Antena 3 CNN Externe Femeile din Arabia Saudită ar putea obţine dreptul de ?şofer?

Femeile din Arabia Saudită ar putea obţine dreptul de ?şofer?

Femeile din Arabia Saudită ar putea obţine dreptul de ?şofer?
29 Aug 2008   •   15:34

Când Rwaida al-Habis şi-a văzut tatăl şi cei doi fraţi răniţi grav într-un incendiu, nu a avut de ales decât să urce la volan şi să meargă până la cea mai apropiată clinică, încălcând astfel fatwa (lege nescrisă, specifică regiunii – n.n.) saudită ce interzice femeilor dreptul de a conduce un automobil.

Folosindu-se de cele deprinse alături de tatăl său la ferma familiei, Ruwaida a reuşit să ajungă până la ambulatorul de urgenţă al spitalului fără nicio problemă. “Când am oprit o mulţime de oameni au înconjurat maşina şi se holbau de parcă am fi fost de pe altă planetă. În loc să acorde atenţie victimelor cu arsuri grave pe corp, asistentele repetau într-una «Tu ai condus până aici?»” povesteşte studenta în vârstă de 20 de ani.

Arabia Saudită este singura ţară din lume ce interzice femeilor – saudite sau străine – accesul în scaunul conducătorului de autovehicule. Prohibiţia nu lasă altă variantă decât ca familiile să-şi angajaze şoferi permanenţi ce costă în jur de 300-400 USD pe lună, iar cine nu îşi poate permite trebuie să se bazeze pe rudele de sex masculin pentru transportul la serviciu, şcoală sau spital.

Interdicţia ar putea fi ridicată

Povestea tinerei “şoferiţe” a fost publicată într-unul din cele mai mari ziare saudite, Al-Riyadh – în care Ruwaida a fost denumită “curajoasă”. Tatăl său, Hamad al-Habis a lăudat faptele fiicei sale. “De ce să fie o problemă?” a spus Hamad pe patul de spital “Fiica mea a luat decizia corectă la momentul potrivit”.

Cu toate că de-a lungul anilor au mai existat tentative de modificare a statului conducătorilor auto de sex feminin, abia acum există posibilitatea ca Regele Abdullah, considerat un reformist, să îndemne schimbarea în acest sens.

Incidente în trecut

În 1990 un grup de 50 de femei au condus maşinile de familie, într-o acţiune de protest împotriva acestei reguli absurde. Demersul s-a dovedit a fi unul cu consecinţe grave. Toate manifestantele au fost încarcerate pentru o zi, paşapoartele le-au fost confiscate şi au rămas fără loc de muncă. Reacţia a fost atât de aspră încât abia de curând subiectul ridicării interdicţiei a revenit pe agenda publică. Suporterii modificării susţin că prohibiţia nu există nici în lege nici în Islam. Nu există o anume lege scrisă care să interzică femeilor conducerea de autovehicule, doar fatwa, sau diverse edicte ale unor clerici şi impuse cu forţa de poliţişti. Nici un alt cleric din afara ţării nu îndeamnă la o asmenea interdicţie.

De partea cealaltă, conservatorii sunt de părere că femeile “la volan” crează situaţii favorabile păcatului. Ei insistă că femeile ar putea pleca de acasă singure, în plus şi-ar expune în mod nejustificat ochii, în timpul condusului şi ar interacţiona cu bărbaţi străini, cum ar fi poliţişti din trafic sau mecanici.

Sursă foto: blog.wired.com

Arabia la Zi

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close