Antena 3 CNN Externe Fermierii belgieni protestează față de limitarea emisiilor de azot | Mii de tractoare aduse la Bruxelles

Fermierii belgieni protestează față de limitarea emisiilor de azot | Mii de tractoare aduse la Bruxelles

Un protest masiv al fermierilor a blocat capitala Europei. 2.000 de tractoare au fost aduse în fața guvernului belgian.

de Ştefan Petrică    |    04 Mar 2023   •   14:11

Fermierii belgieni sunt revoltați de planurile care se fac la nivel mondial pentru limitarea emisiilor de azot, care duc la măsuri aberante și la scenarii precum cel al reducerii consumului de carne în următorii ani.

Protestul agricultorilor a blocat centrul orașului timp de mai multe ore, nemulțumirile acestora pleacă de la faptul că guvernul regional din Flandra vrea să limiteze emisiile de azot în agricultură, în condițiile în care numărul mare de capete de vite și utilizarea puternică a îngrășămintelor, precum și traficul și construcțiile au făcut ca nivelul oxizilor de azot în aerul și apa din Belgia și Țările de Jos să fie mai mare decât normele Uniunii Europene.

Agricultorii susțin că o astfel de măsură ar duce la închidere a multora dintre ferme.

"În viitor, vreau să am posibilitatea de a continua ferma tatălui meu, dar în acest moment simt că posibilitatea ca acest lucru să se întâmple se micșorează încet, încet și devine aproape imposibilă, iar viitorul se anunță foarte greu", a declarat un protestatar.

Citeşte şi: Europarlamentarul Daniel Buda: "Reducerea de îngrășământ va duce la reducerea cantității de cereale"

Negocierile pe acest subiect cu autoritățile durează de câteva săptămâni, însă până acum nu s-a ajuns la un rezultat mulțumitor.

Potrivit presei belgiene, ministrul președinte al regiunii Flandra ar dori să ia o decizie finală până la finele acestei săptămâni.

"Ei vor să reglementeze asta, dar văd agricultura ca pe o industrie total diferită, iar acest lucru nu este corect. Aceasta este o problemă și de aceea ne aflăm aici", a mai declarat un protestatar.

Modalitățile de reducere a poluării agricole se transformă din ce în ce mai mult într-o-problemă politică în multe dintre țările agricole din UE.

Această problemă va fi în centrul alegerilor din Olanda, care vor avea loc peste două săptămâni, și afectează și Belgia, unde agricultură intensivă i-a pus pe ecologiști împotriva lobiului agricol.

×
Subiecte în articol: Belgia protest fermieri emisii azot
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close