Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul Daniel Buda: "Reducerea de îngrășământ va duce la reducerea cantității de cereale"

Europarlamentarul Daniel Buda: "Reducerea de îngrășământ va duce la reducerea cantității de cereale"

Pentru a face față provocărilor actuale și din viitor, este necesară creșterea eficienței în agricultură, ceea ce înseamnă că fermierii trebuie să producă mai mult, și de o calitate mai bună pe fiecare metru pătrat.

Europarlamentarul Daniel Buda: "Reducerea de îngrășământ va duce la reducerea cantității de cereale"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ştefan Petrică    |    04 Mar 2023   •   10:53

"Sunt lucruri destul de importante care impactează mediul agricol din România, pentru că tot ce se discută în Parlamentul European, impactează la nivelul Uniunii Europene.

Este un întreg război între noi și Comisia Europeană legat de câteva propuneri pe care Comisia Europeană le-a făcut către Comisia de Agricultură.

Aici este vorba de reducerea cantității de fertilizanți, și marea dezbatere între noi și ceea ce spunem cei din Comisia de Agricultură, că această propunere din partea Comisiei Europene este insuficient de bine fundamentată, în condițiile în care vine și face o propunere de reducere cu 50% a cantităților de îngrășăminte utilizate în agricultură, câtă vreme avem diferențe majore în ceea ce înseamnă cantitățile utilizate în diferite state membre.

România folosește 100 de grame pe hectar, iar Olanda folosește aproape 8 grame pe hectar.

Nu poți veni cu o propunere în care să spui să reducem cu 50% cantitatea de îngrășăminte.

Din păcate avem un abandon la nivelul Uniunii Europene de 800 de exploatații în statele membre în fiecare zi. 800 de fermieri dispar, ceea ce va genera probleme serioase în viitor.

Această reducere de îngrășământ va duce la reducerea cantității de cereale care ar putea să fie obținute de către fermieri.

Acest lucru nu face altceva decât să-i ducă sub o zonă de profitabilitate sau durabilitate pe termen mediu și pe termen lung.

Mai mult, am putea spune că îi pune într-o imposibilitate de supraviețuire pe piață, atâta vreme tu reduci cantitatea de îngrășăminte de la 800 de grame, la 400 de grame.

Avem de a face cu un abandon și de asemenea nu mai este atractivă această zonă rurală pentru tânărul fermier, pentru că nu mai are ce să exploreze.

Dorim să reducem acest nivel de îngrășăminte,  dar să vedem ce măsuri alternative avem, pentru că această reducere va pune în pericol securitatea alimentară.

Cel mai mare pericol în această situație este că o să avem de a face cu o relocalizare a producțiilor agricole în afara Uniunii Europene.

Pe de altă parte, va duce la reducerea cantităților de hrană care să fie accesibile la prețuri rezonabile", a declarat Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close