Antena 3 CNN Externe Financial Times: Eşecul României şi Bulgariei, motiv de ruşine pentru UE

Financial Times: Eşecul României şi Bulgariei, motiv de ruşine pentru UE

Financial Times: Eşecul României şi Bulgariei, motiv de ruşine pentru UE
18 Apr 2008   •   12:57

Ediţia online a ziarului Financial Times analizează într-un articol publicat vineri progresele pe care le-au făcut România şi Bulgaria de la momentul aderării în Uniunea Europeană. Publicaţia prezintă în special schimbările infime înregistrate în domeniul combaterii crimei organizate şi a corupţiei, propunând aplicarea unor sancţiuni mai drastice din partea UE. Iată, în continuare, textul publicat în Financial Times:

?La momentul aderării la UE, nu se aştepta ca Bulgaria şi România să învingă crima organizată şi corupţia, însă de atunci au făcut atât de puţine progrese în acest sens, încât eşecul lor devine un motiv de ruşine pentru Uniune.

Două asasinate comandate în această lună în Bulgaria sunt o reamintire dură a unei realităţi dintr-o ţară în care din 2001 s-au înregistrat cel puţin 120 de crime de factura mafiotă, nerezolvate. Demisia lui Rumen Petkov, ministrul de interne, după întâlnirea cu capii suspectaţi ai crimei organizate, a confirmat imaginea intunecată. În România, situaţia e mai bună. Corupţia, nu crima organizată, este subiectul principal. Reformele comandate de UE au fost amânate din cauza maşinaţiilor politice.

UE a impus nişte condiţii de intrare pentru ambele ţări, incluzând o perioadă de monitorizare de trei ani. Dacă Sofia sau Bucureştiul incalcă regulile economice ale UE sunt pasibile de penalităţi financiare, inclusiv retragerea unor fonduri mari de ajutorare. Dacă încalcă regulile din justiţie, alţi membri ar putea să refuze să le recunoască hotărârile judecătoreşti. Nu există penalităţi financiare explicite, dar Bruxellesul poate aplica presiuni financiare, cum ar fi stoparea fondurilor în cazul unor abuzuri. Au fost deja deschise trei anchete în Bulgaria.

În condiţiile în care Comisia Europeană trebuie să analizeze situaţia ambelor ţări până în iunie, UE ar trebui să încerce să înăsprească regulile. Ar putea începe prin a extinde sfera investigaţiilor privind fondurile de ajutor. Ar putea de asemenea să arunce o privire asupra sancţiunilor politice. Articolul 7 al Tratatului UE permite uniunii să suspende drepturile de vot ale unui stat membru pentru încălcări ?serioase şi persistente? ale principiilor UE, inclusiv cele ce privesc drepturile omului şi justiţia. Nu ar fi greu de demonstrat că drepturile omului sunt în pericol în Bulgaria, cu 120 de crime nerezolvate. De asemenea, nu ar fi imposibil de arătat că miniştrii români abuzează de exerciţiul puterii atunci când transformă adoptarea reformelor din justiţie într-o joacă.

UE vede acest tip de sancţiuni politice formale ca pe nişte soluţii extreme. Ele riscă să compromită procesul de reformă din ambele ţări. Pot de asemenea atrage consecinte diplomatice nedorite, dată fiind influenţa crescândă a Rusiei în Balcani.

Dar ar putea sa vină destul de curând vremea ca astfel de sancţiuni să fie aplicate. Eventual acestea să fie de sub forma sancţiunilor informale bilaterale aplicate şi în cazul Austriei, în momentul în care partidul de extremă-dreapta Libertatea, a intrat la guvernare în anul 2000.

Cu toate acestea, există întotdeauna limite ale influenţei externe. 50 de ani de apartenenţă la UE nu au ajutat Italia să învingă Mafia. Rolul cel mai important în curaţarea Bulgariei şi a României nu îi revine Bruxellesului, ci Sofiei şi Bucureştiului. Guvernele trebuie să ia atitudine- iar alegătorii trebuie să se asigure de acest lucru.? (Financial Times, 18 aprile 2008)

Traducere din Financial Times: Antena3.ro

×
Parteneri
S-a aflat cauza morții Raisei! Copila a fost ucisă cu cruzime
x close