Antena 3 CNN Externe Fluxul de gaz prin conducta Yamal - Europa scade la zero | Rusia a avertizat că dacă nu i se plătește gazul în ruble îl întrerupe

Fluxul de gaz prin conducta Yamal - Europa scade la zero | Rusia a avertizat că dacă nu i se plătește gazul în ruble îl întrerupe

Fluxurile fizice de gaz prin conducta Yamal-Europa de la punctul Mallnow din Germania au scăzut la zero marți după-amiază, au arătat datele operatorului Gascade, în timp ce livrările de gaze rusești către Europa pe celelalte două rute cheie ale conductelor au fost în general constante.

Fluxul de gaz prin conducta Yamal - Europa scade la zero | Rusia a avertizat că dacă nu i se plătește gazul în ruble îl întrerupe
Sursa foto: Getty Immages
de Alexandra Ionescu    |    30 Mar 2022   •   07:19

Fluxurile spre est în Polonia din Germania de-a lungul conductei Yamal-Europa de la punctul de graniță Mallnow au fost ultima dată la 1.451.155 kWh/h până la ora locală 1300 (1100 GMT), dar de atunci a scăzut la zero, au arătat datele operatorului Gascade.

Conducta de obicei spre vest s-a inversat pe 15 martie, deoarece nominalizările pentru a transporta gaz în Germania au scăzut la zero, în timp ce clienții polonezi au cumpărat gaz din Germania, potrivit Reuters.

Rusia a declarat că va pune la punct aranjamente practice până joi astfel încât companiile străine să-și plătească gazul în ruble, crescând probabilitatea întreruperilor aprovizionării, deoarece națiunile occidentale au respins până acum cererea Moscovei de schimbare a monedei.

Cu toate acestea, fluxurile către Germania prin conducta Nord Stream 1 peste Marea Baltică au fost ultima dată la 73.389.870 kilowați-oră pe oră (kWh/h), puțin modificate față de ultimele 24 de ore.

Gigantul rus al gazelor Gazprom (GAZP.MM) a rezervat o capacitate de tranzit de gaze către vest prin conducta Yamal-Europa pentru marți noaptea și pentru miercuri, a raportat agenția de știri Interfax.

Fluxurile reale nu sunt garantate deoarece Gazprom nu folosește întotdeauna capacitatea rezervată.

Kremlinul a declarat că va dezvolta până la 31 martie mecanisme practice care să permită companiilor străine să plătească gazul în ruble.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că, în cazul refuzului UE, blocul va rămâne fără combustibil. Plățile valutare nu vor fi luate în calcul, în timp ce companiile europene refuză să cumpere ruble pentru a cumpăra resurse energetice.

×
Subiecte în articol: Yamal Rusia Război Ucraina gaz flux gaz
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close