Antena 3 CNN Externe FMI a solicitat, din greşeală, Greciei concedierea a 22.000 de persoane

FMI a solicitat, din greşeală, Greciei concedierea a 22.000 de persoane

FMI a solicitat, din greşeală, Greciei concedierea a 22.000 de persoane
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    20 Noi 2012   •   12:23

Fondul Monetar Internaţional şi-a cerut scuze pentru faptul că a solicitat, din greşeală, Greciei să concedieze alte 22.000 de persoane până în 2014, în afară de cele 27.000 stipulate în legile deja aprobate.

Oficialii FMI au recunoscut că, dintr-o regretabilă eroare, cererea a ajuns la guvernul de la Atena prin intermediul unui e-mail, scrie publicaţia elenă Ta Nea, citată de presa internaţională şi preluată de Agerpres.

E-mailul a venit pe adresa Ministerului elen de Finanţe din partea reprezentantului permanent al FMI la Atena, Bob Traa, înainte de întâlnirea de marţi a Eurogrupului vizând noua tranşă de împrumut pentru Grecia, în valoare de 31,5 miliarde de euro.

Solicitarea a dat naştere unei stări de confuzie printre gurvernanţii greci, care au respins însă categoric această cerere.

Deşi explicaţia trimisă de FMI guvernului elen în cursul nopţii de luni spre marţi a mai liniştit spiritele, surse locale susţin că nu este exclus ca problema unor concedieri suplimentare în sectorul bugetar să fie abordată de "troica" creditorilor, în cazul în care nu va fi pus în aplicare acordul privind concedierea a 2.000 de funcţionari publici până la sfârşitul acestui an.

În ultimele zile, sute de oameni au fost disponibilizaţi în Grecia, unde luni funcţionari publici din întreaga ţara au desfăşurat mitinguri de protest împotriva concedierilor. O mulţime de angajaţi din cadrul municipalităţii din Atena au asediat luni clădirea primăriei, cerându-i edilului general Yorgos Kaminis să nu trimită guvernului listele cu angajaţii care urmează să fie concediaţi.

Primarul Atenei a făcut apel la executiv să reconsidere condiţiile de disponibilizare şi a afirmat că va încerca să le găsească un loc de muncă în alte instituţii persoanelor disponibilizate.

Acţiuni asemănătoare au avut loc la ministerele Sănătăţii, Agriculturii sau Mediului.

Potrivit uniunii sindicale a angajaţilor municipali, din cele 325 de municipalităţi din Grecia doar 20-30 au trimis guvernului listele cu funcţionarii care urma să fie concediaţi. Ministerul Reformei susţine însă că a primit astfel de liste deja de la 150 de municipalităţi şi 12-15 ministere.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close