Antena 3 CNN Externe Forţele Internaţionale mai au nevoie de 15.000 de soldaţi în sudul Afganistanului

Forţele Internaţionale mai au nevoie de 15.000 de soldaţi în sudul Afganistanului

Forţele Internaţionale mai au nevoie de 15.000 de soldaţi în sudul Afganistanului
Sursa foto: Afganistan
16 Oct 2009   •   11:11

Forţele internaţionale din sudul Afganistanului, care includ şi contingentul românesc, au nevoie de încă 10 ? 15.000 de soldaţi pentru a-i învinge pe talibani. Evaluarea îi aparţine generalului olandez care comandă aceste trupe. În timp ce Administraţia americană reflectează asupra trimiterii unor noi trupe în Afganistan, în Europa s-a declanşat o polemică pe tema unei lupte sângeroase cu talibanii, de anul trecut.

Ziarul britanic Times lansa vineri o adevărată bombă de presă: serviciile secrete italiene ar fi plătit zeci de mii de dolari unor comandanţi talibani şi căpetenii locale, pentru a menţine pacea într-o zonă controlată de militarii italieni.

Aranjamentul ar fi încetat anul trecut, când italienii le-au predat controlul trupelor franceze, dar fără să le informeze despre mituirea talibanilor. Times mergea şi mai departe: convinşi că regiunea era liniştită, francezii au subestimat riscurile, ceea ce a dus la masacrul din august 2008, când zece soldaţi francezi au fost ucişi într-un singur atac al rebelilor. Articolul din Times a fost dezminţit, la Roma, în termeni duri.ii.

Un ofiţer afgan de rang înalt a declarat, însă, agenţiei France Presse că nu doar Italia, ci şi alte ţări ale NATO îi mituiesc pe insurgenţi pentru ca soldaţii lor să nu fie atacaţi. Americanii şi britanicii ar fi singurii care nu recurg la asemenea metode. Guvernul francez a dezminţit, la rândul său, articolul din Times, dar opoziţia a cerut noi explicaţii.

Fără să comenteze polemica, preşedintele Nicolas Sarkozy a afirmat că Franţa va rămâne prezentă în Afganistan, dar nu va trimite acolo niciun soldat în plus, peste cei 3.000 de acum.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Afganistan
Parteneri
Avertizare meteo imediată cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii!
x close