Antena 3 CNN Externe Fostul primar al oraşului New Orleans, acuzat de luare de mită, spălare de bani şi fraudă

Fostul primar al oraşului New Orleans, acuzat de luare de mită, spălare de bani şi fraudă

Fostul primar al oraşului New Orleans, acuzat de luare de mită, spălare de bani şi fraudă
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
19 Ian 2013   •   13:58

Fostul primar al oraşului New Orleans Ray Nagin, cunocut pentru un mesaj în care cerea ajutor în timpul uraganului Catrina, în 2005, a fost inculpat vineri pentru 21 de capete de acuzare de corupţie, inclusiv luare de mită, spălare de bani şi fraudă, relatează CNN.
   
Nagin este suspectat că a fraudat oraşul printr-o "schemă de dare şi luare de mită" în cadrul căreia primea cecuri, numerar, transferuri online, servicii personale şi călătorii gratuite de la oameni de afaceri care doreau să obţină contracte şi un tratament preferenţial din partea municipalităţii, se arată într-un rechizitoriu de 25 de pagini.
   
Membri ai familiei lui Nagin au primit, între altele, o vacanţă în Hawaii, bilete de avion la clasa întâi spre Jamaica, o călătoie cu un avion privat şi o limuzină la New York în valoare totală de 23.500 de dolari şi servicii pe telefonul mobil, potrivit actului acuzării. De pe urma acestor presupuse fapte de corupţie ar fi beneficiat inclusiv o afacere cu granit a familiei, Stone Age LLC, se mai arată în document.
   
Nagin nu a putut să fie contactat imediat, pentru a comenta.
   
Potrivit aceleiaşi surse, oameni de afaceri care au oferit mită au primit, în schimb, între altele, contracte de consultanţă din partea municipalităţii în valoare de aproximativ un milion de dolari, un contract de construire a unui proiect în valoare de trei milioane la Aeroportul Internaţional Louis Armstrong şi un alt proiect la un alt aeroport, în valoare de un milion de dolari. Alte contracte erau pentru reparaţii de trotuare în Cartierul Francez şi servicii.
   
Nagin era primar în momentul în care uraganul Catrina a ucis 1.833 de persoane în cinci state americane şi a provocat pagube în valoare totală de 108 miliarde dolari, în 2005. Actualul primar al oraşului New Orleans Mitch Landrieu, care a câştigat alegerile în 2010, după ce Nagin nu a mai putut candida la finalul ultimului mandat permis de legislaţie, a declarat că acuzaţiile marchează "o zi tristă" pentru oraş, iar "corupţia publică nu poate şi nu va fi tolerată".

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close