Antena 3 CNN Externe Francezii, chemaţi la noi proteste de stradă pe 28 octombrie şi 6 noiembrie

Francezii, chemaţi la noi proteste de stradă pe 28 octombrie şi 6 noiembrie

Francezii, chemaţi la noi proteste de stradă pe 28 octombrie şi 6 noiembrie
22 Oct 2010   •   11:12

Mobilizarea pentru noi proteste continuă în Franţa. Sindicaliştii au stabilit deja două date pentru demonstraţii, la care mii de oameni sunt aşteptaţi să iasă în stradă. Este vorba de 28 octombrie şi 6 noiembrie. Protestele continuă pentru că autorităţile franceze par să rămână ferme pe poziţie şi să susţină ca Parlamentul să aprobe definitiv creşterea vârstei de pensionare.

Mii de oameni au ieşit în stradă în Toulouse pentru a se opune noului sistem de pensii. Manifestanţii au aprins torţe şi au protestat paşnic faţă de administraţia Sarkozy.

Nu la fel au stat lucrurile în Lyon. Tinerii au vandalizat străzile din oraş. Autorităţile au apelat şi la trupele speciale, însă adolescenţii nu au putut fi potoliţi.

În Nanterre, o suburbie a Parisului, sute de tineri au incendiat maşini şi au devastat tot ce le-a ieşit in cale.

Sindicaliştii spun că protestele nu se opresc aici deoarece Parlamentul e aproape de a aproba proiectul pentru creşterea vârstei de pensionare.

Un alt protest va avea loc la 6 noiembrie, dată la care legea va intra probabil în vigoare.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a criticat vehement în special greva angajaţilor de la rafinării, care au afectat grav aprovizionarea cu combustibil. Se estimează că un sfert dintre benzinării nu au carburant.

În ciuda declaraţiilor preşedintelui, sindicaliştii au continuat grevele. La Marsilia, traficul aerian a fost bulversat după ce angajaţii aeroportului au încetat, brusc, lucrul. Pasagerii încărcaţi cu bagaje au făcut cale întoarsă dar, până la urmp, activitatea s-a reluat după intervenţia poliţiştilor.

Noi proteste în Franţa
×
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close