Antena 3 CNN Externe Franța a arestat o navă britanică în "războiul permiselor de pescuit". Ultimatum pentru Londra până pe 2 noiembrie

Franța a arestat o navă britanică în "războiul permiselor de pescuit". Ultimatum pentru Londra până pe 2 noiembrie

Franța a arestat o navă britanică de pescuit și a avertizat un alt vas britanic în largul coastelor franceze, a anunțat guvernul de la Paris, citat de presa britanică.

Franța a arestat o navă britanică în "războiul permiselor de pescuit". Ultimatum pentru Londra până pe 2 noiembrie
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Oct 2021   •   09:39

Nava arestată este un trauler (vas de pescuit cu năvod tractat sub apă, n.r.).

The Telegraph arată că traulerul și celălalt vas au fost avertizate în apropierea portului Le Havre asupra faptului că pescuiesc în ape teritoriale franceze.

Publicația britanică citează în acest sens un mesaj postat pe Twitter de Annick Girardin, ministrul francez pentru afaceri maritime.

Tensiunile s-au amplificat între cele două state, în contextul divergențelor post-Brexit, remarcă The Telegraph.

Cum a fost arestată nava britanică și ce riscă echipajul

Autoritățile franceze spun că au emis noaptea trecută avertismente către două vase britanice de pescuit, dintre care unul a fost redirecționat către portul Le Havre.

Căpitanul acestui vas riscă sancțiuni juridice și confiscarea încărcăturii.

"Primul vas nu s-a conformat spontan și a fost avertizat. Al doilea nu avea permis pentru a pescui în apele noastre. A fost îndrumat spre port și predat autorităților judiciare", spune mesajul ministrului francez.

Miercuri, Franța a publicat o listă de sancțiuni care ar putea intra în vigoare din data de 2 noiembrie dacă nu se înregistrează progrese în disputa cu Marea Britanie în legătură cu permisele de pescuit.

Potrivit Parisului, este vorba despre următoarele măsuri "țintite":

  • Împiedicarea debarcării vaselor britanice de pescuit în porturile franceze
  • Intensificarea verificărilor sanitare și la frontieră asupra produselor britanice
  • Întărirea controalelor de securitate asupra ambarcațiunilor britanice
  • Sporirea verificărilor în cazul camioanelor care se duc și vin din Marea Britanie.

Alte sancțiuni, în pregătire, ar putea include oprirea livrării de electricitate în Insula Jersey, amenințare evocată frecvent de francezi în ultima perioadă.

Parisul se plânge că Londra a blocat jumătate dintre permisele de care francezii au nevoie pentru a pescui în apele britanice, după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

Potrivit francezilor, autoritățile de la Londra și din insula Jersey, dependență a Coroanei Britanice, au refuzat, luna trecută, să acorde permisele solicitate de "zeci de vase franceze" și susțin că britanicii încalcă acordul Brexit.

Guvernul britanic susține că a acordat 98% dintre permisele pentru statele europene.

Însă ministrul Girardin afirmă că aceste date sunt false.

"Cifra de 98% din licențele acordate de Regatul Unit europenilor este falsă. Doar 90,3% au fost acordate. Evident, cele 10% care lipsesc sunt pentru francezi", a scris Girardin pe Twitter.

Londra cere explicații și amenință cu represalii

Lordul Frost, ministrul britanic pentru Brexit, a calificat drept "foarte dezamăgitor faptul că Franța a găsit de cuviință să formuleze amenințări la adresa industriei britanice de pescuit și, în sens mai larg, împotriva comercianților britanici".

"Întrucât nu am primit un anunț oficial de la guvernul francez în această chestiune, cerem clarificări urgente în privința planurilor lor. În lumina acestor clarificări, vom lua în calcul măsuri viitoare", a adăugat ministrul britanic.

O purtătoare de cuvânt a premierului Boris Johnson a spus, la rândul său, că "amenințările formulate (de partea franceză, n.r.) nu par să fie compatibile cu Tratatul de Comerț și Cooperare și cu legislația internațională și, în cazul în care se vor materializa, vor primi un răspuns adecvat și pe măsură".

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close