Antena 3 CNN Externe Franța, ultimatum pentru Marea Britanie: "În opt zile trecem la represalii!"

Franța, ultimatum pentru Marea Britanie: "În opt zile trecem la represalii!"

Tensiunile dintre Paris și Londra urcă la un nou nivel după ce secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a dat, practic, un ultimatum de opt zile britanicilor, într-un scandal în desfășurare,  având ca mize pescuitul și alimentarea cu energie electrică.

Franța, ultimatum pentru Marea Britanie: "În opt zile trecem la represalii!"
Sursa foto: hepta / Michael Gruber
de Adrian Iclozan    |    14 Oct 2021   •   16:59

Beaune (foto, stânga) le-a spus senatorilor francezi că "în următoarele aproximativ opt zile" vor fi anunțate "represalii" la nivel național sau european, în cazul în care Londra nu dă semnale concrete că va elibera permisele de pescuit cerute de Paris.

Tot el a amenințat, săptămâna trecută, că Franța va tăia curentul electric în insula Jersey, un teritoriu dependent al Coroanei Britanice.

De asemenea, Parisul a evocat și alte măsuri în domeniile serviciilor financiare și cercetării.

Zonele de pescuit în discuție se află la 6 - 12 mile în largul coastelor britanice și ale Insulelor Canalului.

Secretar de stat francez: Am fost răbdători. Prea răbdători

Jersey și Londra au acordat ceva mai mult de licențe definitive în timp ce Parisul solicită 244.

"Am fost foarte răbdători. Prea răbdători. Britanicii nu vor să acorde un anumit număr de licențe, dar nu pentru că le lipsesc informațiile, ci pentru că au făcut această alegere politică", a spus secretarul de stat francez.

Semnat anul trecut în ceasul al 12-lea între Londra și Bruxelles, acordul post-Brexit prevede că pescarii europeni pot continua să își desfășoare activitatea în anumite porțiuni din apele britanice, cu condiția să dovedească faptul că au mai pescuit înainte în respectivele regiuni.

Însă Franța și Marea Britanie nu se înțeleg în privința naturii și limitelor dovezilor necesare.

11 state europene au făcut apel la un front comun împotriva Londrei în scandalul licențelor de pescuit și au semnat, luni, o declarație comună în care critică răspunsul Londrei.

Cele 11 țări sunt Franța, Belgia, Cipru, Germania, Grecia, Republica Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia.

Franța amenință să stingă lumina în Marea Britanie

Săptămâna trecută, Franța a amenințat Marea Britanie cu întreruperea livrărilor de energie dacă termenii acordului Brexit nu sunt respectați. 

Secretarul de stat al afacerilor europene, Clement Beaune, a spus că acordul trebuie implementat integral.

El a indicat că atât exporturile franceze, cât și cele europene de energie în Marea Britanie ar putea fi utilizate ca mijloace de presiune.

"Marea Britanie depinde de exporturile noastre de energie. Cred că pot să trăiască singuri și să lovească în Europa dar, întrucât asta nu merge, recurg la un comportament agresiv", a adăugat secretarul de stat.

Potrivit postului britanic SkyNews, compania franceză EDF Energy furnizează o cincime din electricitatea Marii Britanii, pe baza capacităților sale nucleare, eoliene, pe cărbune și gaz.

Cel mai mare furnizor de electricitate din Marea Britanie este francez

EDF Energy alimentează peste cinci milioane de clienți industriali și rezidențiali britanici și este cel mai mare furnizor de electricitate, după volum, din Marea Britanie.

95% din curentul electric din insula Jersey provine din Franța și ajunge pe insulă prin trei cabluri submarine.

În replică la avertismentele din Franța, ministrul britanic pentru Brexit, Lordul Frost (foto, dreapta), spus că Parisul recurge prea repede la amenințări.

"Pentru toate frustrările din ultimele 18 luni și, în special, din ianuarie, nu cred că noi, ca țară, am recurs la acest tip de amenințări", a declarat el.

Londra ar putea declanșa unilateral în noiembrie suspendarea Protocolului pentru Irlanda de Nord

Forst a indicat luna noiembrie ca termen limită pentru ca Regatul Unit și Uniunea Europeană să se înțeleagă asupra schimbărilor din aranjamentele post-Brexit în Irlanda de Nord, cunoscute drept Protocolul pentru Irlanda de Nord.

Protocolul implică faptul că britanicii ar trebui să exercite propriile controale asupra bunurilor care ajung în Irlanda de Nord din celelalte părți ale Regatului Unit, pentru a evita instituirea unei granițe fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Londra vrea rediscutarea responsabilităților sale în cadrul Protocolului și urmează să decidă în noiembrie dacă activează articolul 16 sau, altfel spus, dacă suspendă unilateral acest protocol.

Bruxelles-ul face o tentativă de conciliere

Uniunea Europeană a făcut la începutul acestei săptămâni un pas spre conciliere în chestiunea Protocolului pentru Irlanda de Nord.

Bruxelles-ul a propus reducerea controalelor cu aproximativ 80% și a formalităților vamale cu 50% la bunurile produse în Marea Britanie și livrate în Irlanda de Nord.

Ar fi evitată, astfel, impunerea unei frontiere fizice între  Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membru al Uniunii Europene.

În schimb, Londra ar trebui să aplice acestor produse o etichetă care să ateste că sunt destinate vânzării numai în Regatul Unit.

Nu este clar, momentan, dacă Londra va fructifica această oportunitate sau dacă va merge pe ideea denunțării unilaterale a Protocolului.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close