Antena 3 CNN Externe Franţa şi Polonia, principalii beneficiari ai noii propuneri de buget a lui Van Rompuy

Franţa şi Polonia, principalii beneficiari ai noii propuneri de buget a lui Van Rompuy

Franţa şi Polonia, principalii beneficiari ai noii propuneri de buget a lui Van Rompuy
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
23 Noi 2012   •   18:12

Franţa şi Polonia sunt principalii beneficiari ai noii propuneri de buget a preşedintelui Consiliului european Herman Van Rompuy, propunere care ar urma discutată la un summit viitor, în 2013, scrie EUObserver.
   
Preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, le-a prezentat liderilor europeni textul unui nou compromis, privind cifrele pe care se bazează negocierile, ca urmare a criticilor aduse propunerii iniţiale care viza tăierea subvenţiilor din agricultură şi a fondurilor de dezvoltare regională.
   
Noua propunere păstrează pragul de 972 de miliarde de euro, acelaşi din propunerea trimisă capitalelor europene săptămâna trecută, adică echivalentul a 1,01% din Venitul National Brut. Oferta încearcă să împace statele membre prin redistribuirea tăierilor între sectoarele bugetare.
   
Principalul beneficiar este reprezentat de agricultură, cu o creştere de opt miliarde de euro, în timp ce un val puternic de lobby venit din partea grupului "Prietenii Coeziunii", condus de Polonia şi format din 15 state, doreau o creştere de 10,6 miliarde de euro.
   
Proiectele europene care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma negocierilor sunt cele îndreptate spre creştere şi crearea de locuri de muncă.
   
Negocierile pe tema bugetului multianual al UE au eşuat însă vineri, liderii europeni neajungând la un acord comun.

Reuniunea şefilor de stat şi de guvern din cele 27 de state membre UE începuse joi seara, la Bruxelles, fiind dedicată în principal bugetului multianual al Uniunii pentru perioada 2014-2020.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close