Antena 3 CNN Externe Cel mai mare furt de bitcoin din istorie: Doi frați din Africa de Sud au dispărut cu monede de circa 3,6 miliarde de dolari

Cel mai mare furt de bitcoin din istorie: Doi frați din Africa de Sud au dispărut cu monede de circa 3,6 miliarde de dolari

Doi frați din Africa de Sud, proprietarii unei platforme de investiții în criptomonede, au dispărut după ce ar fi furat bitcoin în valoare de 3,6 miliarde de dolari.

Cel mai mare furt de bitcoin din istorie: Doi frați din Africa de Sud au dispărut cu monede de circa 3,6 miliarde de dolari
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    24 Iun 2021   •   18:39

Frauda este una dintre cele mai mari înșelătorii de până acum pe piața criptomonedelor, posibil cea mai mare din istorie.

Este aproape imposibil ca banii să fie recuperați.

Fondatorii celui mai mare exchange de Bitcoin din Africa de Sud au dispărut cu banii oamenilor.

Inițial, s-a crezut că a fost vorba de un atac al unor hackeri.

Între timp, investitorii sunt convinși că la baza întregii situații s-au aflat frații Cajee, cei care au înființat Africrypt și care, la această oră, nu par să mai poată fi găsiți.

Oficialii Africrypt au comunicat investitorilor că au fost victima unui atac de tip hacking, dar că ar fi bine să nu raporteze incidentul la autorități, pentru că ”ar încetini” procesul de recuperare al banilor lipsă.

Primele semne de nereguli au apărut în luna aprilie când bitcoin creștea spectaculos înspre un nou preț record. Fratele mai mare și CEO-ul Africrypt Ameer Cajee a informat clienții companiei că aceasta a fost victima unui atac al hackerilor.

Acestea le-a cerut investitorilor să nu raporteze incidentul avocaților sau autorităților fiindcă acest lucru ar îngreuna doar procesul de recuperare al fondurilor lipsă.

Unii clienți sceptici au apelat însă la firma de avocatură Hanekom Attorneys și un grup separat a cerut intrarea în insolvență a Africrypt

„Am devenit imediat suspicioși întrucât anunțul implora investitorii să nu ia măsuri legale”, au declarat avocații de la Hanekom, precizând că „angajații Africrypt au pierdut accesul la platforme cu 7 zile înainte de presupusul atac”.

Posibilul furt vizează circa 69.000 de monede bitcoin. În aprilie, la momentul dispariției fraților Ameer și Raees Cajee, monedele valorau circa 3,6 miliarde de dolari.

La prețul de astăzi, valoarea monedelor este considerabil mai mică, de circa 2,3 miliarde de dolari.

Autoritățile locale nu se pot implica în recuperarea banilor și nici măcar nu pot lansa o investigație oficială asupra întregii situații, deoarece criptomonedele nu sunt considerate un produs financiar din punct de vedere legal în această țară.

×
Subiecte în articol: bitcoin frauda Africa de Sud miliarde
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close