Antena 3 CNN Externe Gazul rusesc este livrat în continuare în Europa, în ciuda amenințărilor lui Putin

Gazul rusesc este livrat în continuare în Europa, în ciuda amenințărilor lui Putin

Gazul rusesc încă mai curgea spre Europa vineri, în ciuda termenului stabilit de președintele Vladimir Putin pentru a-l întrerupe dacă țările nu încep să plătească în ruble, cea mai puternică amenințare a Moscovei de a riposta pentru sancțiunile impuse în urma invaziei Ucrainei.

Gazul rusesc este livrat în continuare în Europa, în ciuda amenințărilor lui Putin
Sursa foto: Twitter/ Bloomberg
de Alexandra Ionescu    |    01 Apr 2022   •   14:13

Putin a semnat un ordin care stabilește vineri un termen limită pentru cumpărătorii din țări „neprietenoase” să plătească gazul în ruble, o cerere pe care clienții occidentali au respins-o ca o încercare de a rescrie contractele care prevăd plata în euro.

„Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu statele neprietenoase. Oferim o schemă clară și transparentă pentru a cumpăra gaz natural rusesc.

Acestea trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești, care vor fi folosite pentru a plăti gazul livrat de mâine. În cazul în care astfel de plăți nu sunt efectuate, vom considera aceasta o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor cu toate consecințele care decurg.

Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nu vom facem acte de caritate. Contractele existente vor fi oprite.”, a transmis Vladimir Putin.

Germania, cel mai mare cumpărător, a numit-o „șantaj” și a declanșat săptămâna aceasta planul de urgență privind gazul.

Dar vineri nu a existat niciun semn de întrerupere imediată. Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gaz rusesc în Europa - Nord Stream 1 peste Marea Baltică și în Slovacia peste Ucraina.

Fluxurile prin cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa peste Belarus, au schimbat direcția, aducând acum gaze din Germania în Polonia, dar acest lucru se întâmplă ocazional și nu a indicat neapărat o nouă politică.

Gazprom, gigantul de stat al gazelor ruse, a declarat că va continua să aprovizioneze Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor care au scăzut doar o mică parte față de joi.

O sursă a declarat pentru Reuters că unele contracte implică livrarea de gaz înainte de scadența plăților, sugerând că robinetele ar putea să nu fie închise imediat.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina gaz ruble
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close