Antena 3 CNN Externe General american: "Avioanele NATO ar trebui lăsate să doboare rachetele lansate de Rusia peste România" | General român: "Noi nu suntem SUA!"

General american: "Avioanele NATO ar trebui lăsate să doboare rachetele lansate de Rusia peste România" | General român: "Noi nu suntem SUA!"

Avioanele NATO ar trebui să primească permisiunea să doboare rachetele lansate de Rusia spre Ucraina, care tranzitează spațiul aerian al unor țări precum România sau Polonia.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Ian 2024   •   17:18

O declarație în acest sens a fost făcută de generalul (r) american Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staţionate în Europa.

"Cred că avioanele NATO ar trebui să aibă permisiunea de a ataca rachetele rusești care sunt lansate din Marea Caspică, din Marea Neagră sau de oriunde altundeva. Din moment ce vedem aceste rachete zburând spre Ucraina, ar trebui să ni se permită să doborâm aceste rachete pentru a proteja oamenii nevinovați.

Nu știm dacă aceste rachete vor zbura spre Polonia sau România, de exemplu, pentru că unele rachete au intrat deja în spațiul aerian polonez", a susținut Ben Hodges, într-o aparentă referire la un incident din decembrie 2022, confirmat de guvernul de la Varșovia.

Citește și: Polonia a aflat de unde venea drona care s-a prăbușit pe teritoriul său și a creat panică

Generalul american a adus drept argument faptul că Statele Unite fac în prezent același lucru în Marea Roșie, unde doboară rachete lansate de rebelii pro-iranieni din Yemen spre navele comerciale din Marea Roșie.

"De ce nu am putea folosi același principiu și același concept pentru a doborî rachetele care vizează oameni nevinovați din Ucraina?", a spus Ben Hodges.

Generalul (r) Marius Crăciun: "Noi nu suntem Statele Unite"

"În primul rând, nici noi, nici polonezii, nu suntem americani sau britanici.  Nu avem puterea militară necesară și suntem foarte atenți ca nu cumva noi, România, prin acțiunile noastre, dar și Polonia, statele baltice să atragem Alianța Nord-Atlantică într-un conflict.

De asemenea, observăm că și rușii, în general, până acum, au fost foarte atenți să nu cumva să atace în mod direct o țară NATO, tocmai din dorința de a nu provoca cel de-al 3-lea război mondial. Și până acum nu s-a întâmplat acest lucru.

Acum, comentarii din astea, mai militariste, așa, cred și eu, că dl. general Hodges poate să le facă.

Însă, încă o dată, puterea militară a României, puterea militară a Poloniei nu permite (astfel de acțiuni).

Noi, la ora actuală, de unii singuri, nu putem face față rușilor. Iar în cadrul Alianței Nord-Atlantice nu e bine, nu e bine ca noi să provocăm asemenea incidente", a spus, la Antena 3 CNN, generalul (r) Marius Crăciun.

Generalul (r) Marius Crăciun: "Exclus să facă NATO în Marea Neagră ce fac SUA în Marea Roșie"

El a exclus o aplicare, în Marea Neagră, de către statele NATO, a inițiativei în virtutea căreia SUA și Marea Britanie atacă ținte în Yemen și doboară rachetele rebelilor Houthi trase către navele din Marea Roșie.

"Nu există așa ceva. La nivelul Alianței sunt 31 de state, sperăm că în curând vor fi 32 de state. Fiecare are punctul său de vedere și dreptul de vot. Dacă nu sunt de acord toate statele membre, nu se întâmplă.

Așa că pot fi unii care gândesc la scenarii, care se uită la scenarii, însă asumarea unui conflict revine fiecărui guvern, fiecărui stat membru.

Să știți că acolo am avut și eu șansa să lucrez vreo 5 ani, în diferite structuri ale Alianței. Sunt oameni foarte serioși, cu dragoste de țară, care vor să facă ceea ce trebuie să facă, așa că nu cred că vor apărea asemenea scenarii", a conchis generalul (r) Marius Crăciun.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close