Antena 3 CNN Externe O femeie care şi-a omorât cei cinci copii a fost eutanasiată la cerere, la fix 16 ani de la oribilele crime

O femeie care şi-a omorât cei cinci copii a fost eutanasiată la cerere, la fix 16 ani de la oribilele crime

Genevieve Lhermitte, o femeie din Belgia care și-a ucis cei cinci copii, a fost eutanasiată la cerere, la fix 16 ani de la oribilele crime care au şocat o lume întreagă.

O femeie care şi-a omorât cei cinci copii a fost eutanasiată la cerere, la fix 16 ani de la oribilele crime
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    03 Mar 2023   •   15:20

Genevieve Lhermitte și-a ucis fiul și cele patru fiice, cu vârste cuprinse între trei și 14 ani, în orașul Nivelles, la 28 februarie 2007, în timp ce tatăl lor era plecat, relatează BBC.

Ea a încercat apoi să își ia viața, dar nu a reușit și a ajuns la spital. În vârstă de 56 de ani a fost condamnată la închisoare pe viață în 2008, înainte de a fi mutată într-un spital de psihiatrie în 2019.

În Belgia, legea permite ca oamenii să aleagă să fie eutanasiați dacă se consideră că au o suferință psihică "insuportabilă", și nu doar fizică, care nu poate fi vindecată.

Persoana trebuie să fie conștientă de decizia sa și să fie capabilă să își exprime dorința într-un mod motivat și coerent.

Citeşte şi: Filmul dispariţiei studentei din Sibiu | Poliţiştii i-au găsit hainele, telefonul şi portofelul

Psihologul Emilie Maroit a declarat pentru canalul RTL-TVI că Lhermitte a ales probabil să moară pe 28 februarie într-un "gest simbolic, din respect pentru copiii ei", notează Mediafax.

"Este posibil să fi fost, de asemenea, pentru ca ea să termine ceea ce a început, pentru că, practic, a vrut să își încheie viața atunci când i-a ucis", a spus psihologul.

Cele cinci crime din 2007 și procesul care a urmat au zguduit Belgia.

În timpul procesului, avocații lui Lhermitte au susținut că aceasta era tulburată mintal și că nu ar trebui trimisă la închisoare. Însă juriul a găsit-o vinovată de crimă cu premeditare și a condamnat-o la închisoare pe viață.

În 2010, Lhermitte a intentat un proces civil în care a cerut până la 3 milioane de euro de la un fost psihiatru, susținând că "lipsa de acțiune" a acestuia nu a reușit să prevină crimele, dar a sfârșit prin a renunța la lupta juridică după 10 ani.

Vezi şi: Închisoare pe viață pentru tânărul din Baia de Fier care și-a ucis iubita în vârstă de 19 ani | Trebuie să plătească daune morale de 100.000 de lei

În 2022, aproximativ 2.966 de persoane au murit prin eutanasie în Belgia, în creștere cu 10% față de 2021.

Cancerul rămâne cel mai frecvent motiv, dar oficialii au declarat că în aproape trei din patru cereri pacientul prezenta "mai multe tipuri de suferință, atât fizică, cât și psihologică".

Din 2014, Belgia permite ca și copiii să fie ajutați să moară la fel ca și adulții, dacă sunt bolnavi în fază terminală și suferă foarte mult și dacă au acordul părinților.

×
Subiecte în articol: Belgia
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close