Antena 3 CNN Externe Germania a cedat și a aprobat trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina | Radu Tudor: "SUA vor anunța transferul de tancuri Abrams"

Germania a cedat și a aprobat trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina | Radu Tudor: "SUA vor anunța transferul de tancuri Abrams"

Germania și-a dat acordul pentru trimiterea de tancuri Leopard 2 în Germania, transmite Antena 3 CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Ian 2023   •   12:47

Decizia a fost oficializată miercuri, după prânz, de guvernul de la Berlin

"Decizia e în continuarea binecunoscutei noastre linii de susținere a Ucrainei cu toată capacitatea noastră. Acționăm în strânsă coordonare la nivel internațional", se spune într-un comunicat al cancelarului Olaf Scholz.

Scopul este de a crea rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2 pentru Ucraina. Instruirea trupelor ucrainene va începe în curând, iar Germania va furniza de asemenea logistică și muniție, se adaugă în documentul citat.

Acesta confirmă, totodată, informațiile apărute anterior pe surse anonime, care indicau că că Germania va furniza într-o primă fază 14 tancuri Leopard 2 din stocurile sale.

Citește și: Guvernul Germaniei va trimite un număr mic de tancuri Leopard în Ucraina 

Radu Tudor: Acesta era semnalul din Germania așteptat de aliați

Analistul militar Radu Tudor scrie pe blogul său că acesta este semnalul așteptat de alte state occidentale, care dispun de astfel de tancuri și intenționează să le trimită Kievului.

Ele aveau însă nevoie de acordul Germaniei, în calitate de producător.

Formațiunile de opoziție CDU și CSU din Bundestag au cerut o dezbatere parlamentară pentru a pune capăt indeciziei guvernamentale cu privire la livrarea acestui armament greu în Ucraina.

Dezbaterea era anunțată pentru miercuri după-amiază, însă anunțul cancelarului Scholz a pus capăt incertitudinilor.

"Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, anunță astăzi, în Bundestag, acordul țării sale pentru transferul de tancuri Leopard 2 în Ucraina. Transferul va fi făcut atât de către Germania, cât și de către alte țări care dețin acest tip de tanc și aveau nevoie de acordul țării producătoare.

Potrivit informațiilor militare occidentale, Ucraina va primi într-o primă fază în jur de 100 de tancuri occidentale, de la următoarele state :

  • 14 tancuri Leopard 2 din Germania
  • 14 tancuri Leopard 2 din Polonia
  • 18 tancuri Leopard 2 din Olanda
  • 8 tancuri Leopard 2 din Norvegia
  • 4 tancuri Leopard 2 din Portugalia

SUA vor anunța, cel mai probabil, astăzi intenția de a trimite 30 tancuri M1 Abrams în Ucraina.

Radu Tudor: Ucraina spune că are nevoie de cel puțin 200 de tancuri din Occident

Marea Britanie a confirmat oficial încă de săptămâna trecută că va trimite o companie de 14 tancuri Challenger în Ucraina.

Este o cursă contra cronometru, pentru că Rusia este pe ultima sută de metri cu pregătirea valului 2 al invaziei militare în războiul de agresiune din Ucraina. 

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul Forțelor Armate din Ucraina, a declarat recent că are nevoie într-o prima faza de cel puțin 200 de tancuri pentru a stăvili ofensiva forțelor ruse in Donetk, în zonele Bahmut și Soledar", precizează Radu Tudor pe blogul său.

Ce caracteristici au tancurile Leopard 2 pe care Ucraina le așteaptă din Germania pentru a-i învinge pe ruși

Tancurile Leopard 2 au fost dezvoltate în anul 1979 de compania Krauss-Maffei pentru a înlocui principalul tanc de luptă din acea perioadă al germanilor, Leopard 1.

În total, peste 3480 de tancuri au fost fabricate, modelul Leopard 2 fiind utilizat în războiul din Kosovo, dar și în războiul din Afganistan.

Mai multe versiuni ale tancului Leopard 2 sunt folosite atât de Germania, cât și de alte 12 țări europene, precum și de unele țări din afara continentului.

Tancul Leopard 2 a fost dezvoltat în două serii: de la modelul original până la varianta 2A4, carele de luptă fiind dotate cu blindaj vertical la turelă, și de la 2A5 până la 2A7+, aceste variante fiind dotate cu blindaj ascuțit la turelă (suplimentar, fixat prin placare).

Toate modelele de Leopard 2 sunt echipate cu sisteme digitale de conducere a focului, sisteme de stabilizare a tunului și a mitralierei coaxiale, precum și cu sisteme de ochire și de vedere pe timp de noapte.

De asemenea, tancul poate trage din mers asupra țintelor aflate în mișcare.

Leopard 2, putere considerabilă de foc

Tancurile Leopard 2 au o greutate de 78,3 tone, o lungime de 9,97 metri (cu tot cu țeava tunului), o lățime de 3,75 metri, o înălțime de 3 metri și sunt deservite de un echipaj de patru persoane.

Blindajul tancurilor este din compozit și include oțel de înaltă rezistență, wolfram și structuri din plastic cu plăcuțe din ceramică.

Armamentul principal al lui Leopard 2 este reprezentat un tun de 120 mm Rheinmetall L55 cu 42 de lovituri.

Ca armament secundar, tancul are două mitraliere de 7,62 mm cu 4750 de cartușe.

Leopard 2 are un motor MTU MB cu răcire cu lichid, V12, bi-turbo, diesel, 1479 de cai-putere, un rezervor cu capacitatea de 1200 de litri, o autonomie de 550 de kilometri și o viteză maximă de 72 km/h.

Foto: tanc Leopard 2

×
Subiecte în articol: leopard Ucraina Germania radu tudor
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close