Grecia - în faliment, şeful Parlamentului - anchetat pentru spălare de bani. Oficialul s-a suspendat din funcţie

de M.Z.    |    25 Sep 2012   •   08:29
Grecia - în faliment, şeful Parlamentului - anchetat pentru spălare de bani. Oficialul s-a suspendat din funcţie Foto: Mediafax/AFP

Preşedintele Parlamentului grec a luat decizia de a se suspenda temporar din funcţie, până la finalizarea unei anchetei demarate împotriva sa şi a mai multor politicieni, în legătură cu acuzaţii de spălare de bani, se arată într-un comunicat al biroului său, potrivit AFP.

Şeful parlamentarilor eleni, Evangelos Meimarakis, fost ministru al Apărării şi fost secretar al partidului conservator Noua Democraţie, a fost citat într-un raport publicat de cotidianul Real News, care îl acuză pe el şi pe alţi oameni politici că au făcut achiziţii imobiliare, cu scopul de a spăla mai multe miliarde de euro, în perioada 2005-2008.

Preşedintele Parlamentului şi alţi doi foşti miniştri ai partidului conservator menţionaţi în raport au negat orice implicare.

Unul dintre foştii miniştrii, Giorgios Voulgarakis, a demisionat în 2008, după ce soţia sa a fost implicată într-un conflict privind o parcelă de teren între stat şi o prestigioasă mănăstire ortodoxă.

Săptămâna trecută, ministrul de Finanţe Yannis Stournaras a declarat că brigada anticorupţie din ministerul său anchetează 32 de cazuri de declaraţii de avere şi companii deţinute de oameni politici, oficiali municipali şi alţi funcţionari publici.

Ancheta "urmăreşte să denunţe şi să combată corupţia la toate nivelurile puterii", a declarat ministrul.

Mai mult, premierul Antonis Samarras, care conduce partidul Noua Democraţie, a cerut ca datele brigăzii anticorupţie să fie transmise Curţii Supreme de Justiţie pentru o anchetă suplimentară.

x close