Antena 3 CNN Externe COP26. Greta Thunberg: "Summit-ul climatic, un eșec". Donald Trump, Xi Jinping, Vladimir Putin și Jair Bolsonaro, plimbați în cătușe la protest

COP26. Greta Thunberg: "Summit-ul climatic, un eșec". Donald Trump, Xi Jinping, Vladimir Putin și Jair Bolsonaro, plimbați în cătușe la protest

Activista suedeză Greta Thunberg a pus la zid summit-ul climatic COP26 și deciziile anunțate pe parcursul ultimelor șase zile de liderii internaționali, relatează BBC.

COP26. Greta Thunberg: "Summit-ul climatic, un eșec". Donald Trump, Xi Jinping, Vladimir Putin și Jair Bolsonaro, plimbați în cătușe la protest
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Noi 2021   •   19:32

Într-un așteptat discurs la protestul cu mii de participanți desfășurat vineri la Glasgow, în apropierea evenimentului COP26, Thunberg (foto principală, centru) a spus:

"Nu e niciun secret că summit-ul COP26 este un eșec. Nu putem rezolva o criză cu aceleași metode care ne-au adus aici, în primul rând. Liderii nu fac nimic. De ce este nevoie pentru a-i face să se trezească pe cei care au puterea de decizie? Se pare că principalul lor obiectiv este continuarea luptei pentru status quo (menținerea situației actuale, n.r.)".

Tânăra de 18 a continuat:

"Nu avem nevoie de alte promisiuni goale. Nu ne trebuie angajamente pline de ambiguități, care ignoră emisiile istorice și justiția climatică. Dar numai asta primim din partea lor.  Suntem sătui de bla, bla-ul lor. Liderii noștri nu-și îndeplinesc rolul de lideri".

Ea a spus că evenimentul COP26 a ajuns să fie numit "cel mai excluziv eveniment climatic", un "festival global pseudoecologic" și un "exercițiu de PR".

"Au avut 26 de summit-uri climatice, au avut decenii de bla, bla-uri și ce ne-a adus asta?", a concluzionat Thunberg, exprimându-și apoi speranța că participanții la mitingul de vineri vor ieși la protest și în ziua următoare.

Marii poluatori globali și negaționiștii schimbărilor climatice, plimbați în cătușe la protest

Participanții la protestul de vineri de la Glasgow au organizat o coregrafie specială, în care bărbați cu măști faciale ale liderilor marilor poluatori globali erau plimbați în cătușe, pentru "infracțiuni climatice", sub escorta unui polițist.

Deschizător de pluton, Donald Trump, care și-a retras țara din acordul climatic de la Paris. Trump este urmat de Xi Jinping, președintele Chinei, țară care încă folosește masiv cărbunele și primul mare poluator global cu dioxid de carbon.

Urmează Jair Blosonaro, negaționist al schimbărilor climatice, ca și Donald Trump, pentru care liderul brazilian și-a mărturisit în mod deschis și repetat admirația.

În pluton se mai remarcă Vladimir Putin, președintele Rusiei, țară cu o economie bazată pe exploatarea combustibililor fosili, și premierul australian Scott Morrison, oponent al eliminării cărbunelui din economie.

Defilarea "infractorilor climatici" a fost un moment aparte la protest însă imaginația participanților s-a manifestat și în sloganurile afișate.

"Războiul provoacă schimbări climatice. Schimbările climatice provoacă război", se poate citi pe un banner susținut de un cuplu în etate (foto galerie).

"Nu arde Amazonul care trebuie", spune mesajul de pe pancarta unui tânăr, care pentru a elimina dubiile, a desenat și o siglă a binecunoscutei companii.

Alături, o tânără promovează un alt mesaj tranșant: "Îmi doresc un prieten fierbinte, nu o planetă fierbinte" (foto următoare).

Alte trei tinere propun "schimbarea sistemului în locul schimbării climatice" și reiterează sloganul președintelui francez Emmanel Macron:

"No Planet B" (Nu avem o planetă de rezervă).


[GAL layout="5"]

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close