Antena 3 CNN International News Protest masiv cu Greta Thunberg și elevi în grevă la COP26: "Părinții noștri vor muri de bătrânețe. Copiii noștri vor muri din cauza crizei climatice!"

Protest masiv cu Greta Thunberg și elevi în grevă la COP26: "Părinții noștri vor muri de bătrânețe. Copiii noștri vor muri din cauza crizei climatice!"

Mii de tineri activiști care reclamă acțiuni hotărâte menite să combată schimbările climatice s-au adunat la Glasgow și au înconjurat locul unde se desfășoară summit-ul COP26, intrat în cea de-a șasea zi.

Protest masiv cu Greta Thunberg și elevi în grevă la COP26: "Părinții noștri vor muri de bătrânețe. Copiii noștri vor muri din cauza crizei climatice!"
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    05 Noi 2021   •   17:03

Mulți dintre participanți poartă pancarte cu mesaje care avertizează asupra efectelor produse de creșterea temperaturilor globale și de evenimentele meteo extreme, tot mai frecvente.

Greta Thunberg, activista suedeză de 18 ani, care a cunoscut notorietatea mondială prin discursurile sale necruțătoare la adresa liderilor internaționali, urma să susțină un discurs în fața participanților la protest.

Thunberg este cea care a fondat în urmă cu mai mult de trei ani mișcarea "Fridays for Future", o inițiativă în cadrul căreia tinerii abandonează cursurile școlare pentru o zi pentru a manifesta împotriva inacțiunii liderilor. 

Vineri, la Glasgow, mulțimea a scandat "Suntem de neoprit, o altă lume este posibilă", notează CNN. 

O amplă forță polițienească i-a îngrădit pe protestatari pe măsură ce numărul lor creștea, în cursul dimineții.

Protestatară de 7 ani: "Greta salvează lumea de schimbările climatice"

Unii participanți și-au adus copiii.

Daisy Deakin, o fetiță de șapte ani din Glasgow, însoțită de mama sa, Isabel, a venit special s-o vadă pe Greta Thunberg.

"Ea salvează lumea de schimbările climatice", a spus micuța, care purta o pancartă cu mesajul "Save the planet" (Salvați planeta).

Alte pancarte propagau mesaje mai tranșante.

"Părinții noștri vor muri de bătrânețe. Copiii noștri vor muri din cauza schimbărilor climatice", scria pe un banner purtat de Maia Runciman, o nativă din Texas, SUA, care trăiește în prezent în Glasgow.

"Sunt aici pentru a-i presa pe liderii mondiali să implementeze politicile climatice și să protejeze viitorul lumii", a declarat ea.

La COP26, tinerii au fost în centrul atenției în cea de-a cincea zi a summit-ului.

Trimisul special al SUA: "Mă consider unul dintre frustrați"

"Mă adresez celor care sunt mereu frustrați și mă consider unul dintre cei frustrați", a spus reprezentantul special al SUA pentru schimbări climatice, John Kerry, fost candidat prezidențial și secretar de stat în timpul administrației Obama.

Până în prezent, participanții la evenimentul climatic au anunțat mai multe angajamente, între care acordul pentru oprirea despăduririlor, un acord, mult mai limitat, de eliminare a cărbunelui din economiei și un plan de stopare a investițiilor publice în proiectele desfășurate în străinătate, având ca obiect combustibilii fosili.

Concret,

Însă mulți dintre tinerii activiști cer angajamente mai radicale, în timp ce Națiunile Unite avertizează că lumea nu se adaptează suficient de rapid la criza climatică.

×
Subiecte în articol: Greta Thunberg COP26
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close