Antena 3 CNN Externe COP26. Primul rezultat concret. Liderii națiunilor semnează un acord decisiv pentru sănătatea planetei

COP26. Primul rezultat concret. Liderii națiunilor semnează un acord decisiv pentru sănătatea planetei

Cei mai mulți dintre liderii statelor reprezentate la COP26 semnează, marți, primul acord major al acestui eveniment.

COP26. Primul rezultat concret. Liderii națiunilor semnează un acord decisiv pentru sănătatea planetei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    02 Noi 2021   •   03:40

Este vorba despre acordul de oprire a despăduririlor până în anul 2030.

Tăierea copacilor contribuie la schimbările climatice, deoarece epuizează pădurile care absorb dioxidul de carbon din atmosferă, amintește BBC.

Pe lângă acordul asupra stopării despăduririlor până la finele actualului deceniu, înțelegerea urmează să aloce fonduri pentru protejarea și refacerea pădurilor.

Acordul este semnat de peste 100 de țări, pe teritoriul cărora se află 85% dintre pădurile din lume. Brazilia, unde mari porțiuni din pădurea amazoniană au fost defrișate, se va număra printre semnatari.

Este o prezență cu atât mai importantă cu cât în mandatul actualului președinte Jair Bolsonaro tăierile de păduri au atins în 2020 un maxim al ultimilor 12 ani.

De asemenea, Rusia, pe teritoriul căreia se află peste 20% dintre arborii din lume, Indonezia și Canada vor semna acordul.

COP26. Acordul pentru oprirea defrișărilor nu rezolvă problema cererii de carne

În plus, guvernele din 28 de state se vor angaja să înlăture despăduririle din comerțul global cu alimente și alte produse agricole, precum uleiul de palmier, soia și cacao.

Industriile nominalizate provoacă distrugerea pădurilor, întrucât copacii sunt tăiați pentru a crea spațiu pentru culturi sau pentru animalele care pășunează.

Experți climatici citați de BBC, precum profesorul Simon Lewis de la University College London, salută acordul privind stoparea defrișărilor. Lewis arată însă că în 2014, la New York, a fost semnată o declarație similară, care nu a reușit să încetinească procesul de despădurire.

O astfel de declarație nu rezolvă problema cererii în creștere de carne ce provine de la animalele crescute pe pășunile rezultate în urma defrișărilor, arată prof. Lewis.

El insistă că trebuie abordată chestiunea consumului ridicat de carne în țări precum SUA și Marea Britanie.

COP26. Expert: "Diavolul se ascunde în detalii"

Acest acord implică multe state, mulți jucători și mulți bani. Însă diavolul se ascunde în detalii, iar noi trebuie să examinăm detaliile", spune Ana Yang, director executiv al Chatham House Sustainability Accelerator, co-autoare a lucrării Rethinking the Brazilian Amazon (Reconsiderarea Amazonului brazilian).

Pentru a opri despăduririle și a rupe lanțul dintre tăierea copacilor și agricultură, sunt promiși peste 19 miliarde de dolari din fonduri publice și private. 

O parte din acești bani se va duce către țările în curs de dezvoltare pentru refacerea terenului afectat, combaterea incendiilor de vegetație și sprijinirea comunităților indigene.

Peste 30 dintre cele mai mari companii din lume se vor angaja să stopeze investițiile în activități care au legătură cu despăduririle.

Va fi constituit un fond de 1,5 miliarde de dolari pentru protejarea celei de-a doua păduri tropicale, ca mărime, din lume - cea din Bazinul Congo, menționează BBC.

Foto: se curăță "terenul" înainte de sosirea liderilor politici la COP26

×
Subiecte în articol: COP26 despăduriri
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close