Antena 3 CNN Externe Grigore Vieru a murit la Spitalul de Urgenţă din Chişinău

Grigore Vieru a murit la Spitalul de Urgenţă din Chişinău

Grigore Vieru a murit la Spitalul de Urgenţă din Chişinău
Sursa foto: Grigore Vieru
18 Ian 2009   •   09:25

Grigore Vieru, un simbol al cuturii române şi basarabene, a murit sâmbătă noapte, în jurul orei 01.30, după ce a fost grav rănit într-un accident rutier, produs în Republica Moldova. El era în comă de gradul 4-5 şi urma să fie consultat de un specialist german din domeniul neurochirurgiei, care trebuia să vină special pentru el la Chişinău.
Poetul Grigore Vieru a fost internat în noaptea de joi spre vineri, la secţia de reanimare a Spitalului de Urgenţă din Chişinău, în urma unui accident rutier. El se întorcea de la Cahul, unde participase la o serată dedicată lui Mihai Eminescu. La volanul maşinii, se afla Gheorghe Munteanu, directorul adjunct al Ansamblului de dansuri populare ?Joc? din Chişinău.
Poliţiştii moldoveni spun că maşina avea viteză mare, deşi vizibilitatea era redusă din cauza ceţii. Poetul Grigore Vieru a fost diagnosticat cu multiple traumasme cranio-cerebrale şi toracice. El era conectat la aparatul de respiraţie artificială, în comă de gradul 4-5. El urma să fie transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. O echipă de medici români s-a deplasat la Chişinău pentru a asigura asistenţa medicală pe timpul transferului la Bucureşti, dar familia poetului a decis ca acesta să rămână în capitala Moldovei.
Un specialist german din domeniul neurochirurgiei trebuia să se deplaseze în această după amiază la Chişinău pentru a-l consulta pe Grigore Vieru. A fost însă prea târziu. Grigore Vieru a murit noaptea trecută în jurul orei două la Spitalul de Urgenţă din Chişinău.
Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, la Pererita în Republica Moldova. A absolvit şcoala primară în satul natal, iar ca poet a debutat încă de pe vremea când era student, în 1957, cu o plachetă de versuri pentru copii, numită ?Alarma?. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic ?Ion Creangă? din Chişinău, iar la scurt timp a devenit redactor la revista pentru copii ?Scânteia Leninistă?.
Poetul a ajuns cunoscut în 1968, când volumul său ?Numele Tău? a fost elogiat de critica literară şi a devenit imediat obiect de studiu al cursurilor universitare. Poeziile lui Vieru erau, în premieră pentru literatura basarabeană, ode închinate unor mari artişti români, precum Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Constantin Brâncuşi.
În 1970, după o luptă de câţiva ani şi ajutat de învăţătorimea basarabeană, reuşeşte să tipărească Abecedarul, în ciuda faptului că acesta era considerat naţionalist de către autorităţi. În acelaşi an, volumul său cu versuri pentru copii, ?Trei iezi? este retras de pe piaţă la doar câteva zile de la apariţie pentru că în poemul ?Curcubeul? autorităţile au descoperit ascuns tricolorul românesc.
În 1973, după ce a trecut pentru prima oară Prutul în cadul unei delegaţii de poeţi sovietici, Vieru a declarat cu emoţie: ?Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul?.
În 1982 este lansat filmul muzical pentru copii ?Maria Mirabela? al eminentului regizor Ion Popescu Gopo, pe versurile poetului basarabean. În 1984 poetul îşi aduna cele mai frumoase poezii, majoritatea cu caracter social, în volumul ?Scrieri alese?. De aici încolo, artistul, obligat de condiţiile social-politice, devine un poet tribun. În 1990, Grigore Vieru a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1992 a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace.
Antena 3

×
Subiecte în articol: accident rutier
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close