Antena 3 CNN Externe Hamas vrea mai mult timp să analizeze acordul de unitate palestiniană

Hamas vrea mai mult timp să analizeze acordul de unitate palestiniană

Hamas vrea mai mult timp să analizeze acordul de unitate palestiniană
Sursa foto: palestina
16 Oct 2009   •   17:14

Mişcarea islamică Hamas a cerut mai mult timp pentru a lua în considerare acordul de unitate palestiniană şi a specificat că ar dori să includă o clauză despre dreptul de a rezista ocupaţiei israeliene.
"Hamas a cerut în mod oficial Egiptului să acorde două sau trei zile să încheie consultările interne," arăta purtătorul de cuvânt al guvernului Hamas Taher al-Nunu, fără a oferi mai multe detalii, scrie AFP.
Partidul Fatah, condus de preşedintele palestinian Mahmud Abbas, a declarat deja că susţine acordul mediat de Egipt şi urma ca joi să prezinte semnătura pe acest document.

Un purtător de cuvânt al Hamas din Damasc, totuşi, criticase acordul apreciind că "îi lipseşte o viziune politică în ce priveşte conflictul cu Israel şi agresiunea contra poporului nostru."

"Fracţiunile palestiniene nu vor semna acordul, decât dacă textul include principiile şi drepturile palestinienilor, în special cel de rezistenţă contra ocupaţiei sioniste," sublinia Khaled Abdel Majid.

"Cerem tuturor grupurilor palestiniene şi personalităţilor naţionale să acţioneze rapid şi să ia măsurile nesesare pentru a păzi cauza palestiniană de pericolele ce o ameninţă şi să insiste pentru drepturile istorice ale poporului nostru."
El crede că propunerea Egiptului ar trebui să includă chestiunea "Ierusalimului şi pericolele 'iudeizării' şi agresiunea permanentă ce ameninţăr oraşul sfânt," ca şi "dreptul pentru refugiaţii palestinieni să revină la casele lor."
Cairo se luptă de câteva luni pentru ca Fatah şi Hamas, care controlează Fâşia Gaza, să semneze un acord de unitate naţională, dar cele două fracţiuni au amânat în mod repetat semnarea.
Ultima propunere de la Cairo este menită a facilita alegeri palestiniene vara viitoare. Egipt anunţase recent că Fatah şi Hamas vor semna acordul la Cairo pe 25-26 octombrie, dar Hamas a cerut o amânare pe fondul controversei legată de raportul ONU despre războiul din Gaza.
Mişcarea islamică a acuzat Fatah că "a trădat" victimele palestiniene ake conflictului, după ce delegaţia palestiniană din Consiliul Drepturilor Omului ale ONU a fost de acord să amâne votul pe marginea raportului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hamas
Parteneri
Gestul șocant făcut ucigașul Mirelei. S-a întâlnit cu sora ei
x close