Antena 3 CNN Externe Mișcare neașteptată a rușilor în apropiere de Harkov, dezvăluită de ucraineni

Mișcare neașteptată a rușilor în apropiere de Harkov, dezvăluită de ucraineni

Armata ucraineană semnalează că trupele ruse au început să distrugă poduri pentru a încetini o contraofensivă a Kievului în nord-est.

Mișcare neașteptată a rușilor în apropiere de Harkov, dezvăluită de ucraineni
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2022   •   11:34

În cea mai recentă actualizare operațională, Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat că în zona Țîrkuni și Ruski Tișki, la est de Harkov, trupele Moscovei au aruncat în aer trei poduri rutiere.

CNN menționează că nu poate verifica independent afirmația.

În ultimele două săptămâni, trupele ucrainene au recapturat o serie de sate la nord și la est de Harkov, îngreunându-le rușilor folosirea artileriei împotriva orașului și amenințând să taie liniile de aprovizionare rusești pentru forțele care luptă în Donețk și Lugansk.

Harkov se află aproape de granița cu Rusia și a fost unul dintre primele orașe atacate la începutul invaziei ruse.

Ofensiva rusă stagnează

Potrivit CNN, Statul Major ucrainean a arătat că, pentru a doua zi consecutiv, au fost puține acțiuni ofensive din partea forțelor ruse, deși tirurile de artilerie și activitățile de recunoaștere aeriană au continuat.

Unii oficiali ucraineni cred că unitățile ruse fac o pauză înainte de a lansa următoarea fază, care vizează securizarea completă a regiunilor Donețk și Lugansk, aflate parțial sub controlul insurgenților separatiști încă de la anexarea Crimeei, în 2014.

Dincolo de aceste două regiuni, rușii au continuat să bombardeze orașul Mykolaiv, din sud, a precizat sursa citată de CNN.

În paralel, tensiunile se acumulează înainte de 9 mai, ziua în care Rusia marchează victoria asupra Germaniei naziste.

Oficialii occidentali au avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei cu această ocazie, mișcare ce i-ar permite să mobilizeze rezerviștii și să trimită, astfel, mai mulți soldați pe front.

În perioada premergătoare, forțele ruse care ocupă regiunea ucraineană Herson au sporit punctele de control și patrulele, a indicat Statul Major ucrainean.

Rușii spun că nu mai pleacă din Ucraina

Kirill Stremousov, un oficial numit de Moscova la conducerea militară a regiunii, a declarat vineri că rezidenții vor putea avea pașapoarte rusești.

Tot vineri, un înalt oficial rus a fost în regiune împreună liderul auto-numitei Republici Populare Doneţk.

"Adresându-mă locuitorilor regiunii Herson, doresc să spun încă o dată că Rusia este aici pentru totdeauna. Nu trebuie să existe nicio îndoială în legătură cu asta", a declarat Andrei Turciak, care este prim-vicepreședinte al Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului Rusiei.

"Nu va exista nicio întoarcere în trecut. Vom trăi împreună, vom dezvolta această regiune bogată datorită patrimoniului său istoric și populației care trăiește aici", a continuat oficialul rus.

Este pentru prima dată când un înalt responsabil anunță intenția Moscovei de a rămâne în teritoriile cucerite de armata rusă de la declanșarea "operațiunii militare speciale" în Ucraina, pe 24 februarie.

Foto: tehnică militară rusă distrusă în Ucraina

×
Subiecte în articol: poduri Rusia Ucraina Harkov
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close