Antena 3 CNN Externe Hugo Chavez a cerut armatei să se pregătească de război

Hugo Chavez a cerut armatei să se pregătească de război

Hugo Chavez a cerut armatei să se pregătească de război
Sursa foto: hugo chavez
09 Noi 2009   •   12:42

Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez a ordonat armatei să se pregătească pentru un conflict armat cu Columbia, declarând că soldaţii ţării sale ar trebui să fie pregătiţi dacă SUA încearcă să provoace un război între vecinii din America de Sud.

Chavez a afirmat că Venezuela ar putea intra în război cu Columbia, pe fondul tensiunilor crescânde dintre acestea, şi a avertizat că dacă izbucneşte un conflict, "s-ar putea extinde pe tot continentul ."

"Cea mai bună modalitate de evita un război este să te pregăteşte pentru el," a spus Chavez militarilor în timpul emisiunii televizate săptămânale şi a show-ului radio, citând acordul dintre Bogota şi Washington ce oferă SUA acces mai mare la bazele militare ca fiind o ameninţare la stabilitatea regională.

Guvernele din SUA şi din Columbia nu au reacţionat, dar în trecut au negat că ar avea intenţii să înceapă un război cu Venezuela şi că acordul ar fi necesar pentru lupta contra drogurilor şi insurgenţilor din Columbia.
Tensiunile la graniţa dintre Venezuela şi Colombia au escaladat în ultimele săptămâni, urmare a unor serii de schimburi de focuri.

Patru bărbaţi pe motociclete au omorât doi soldaţi din Garda Naţională venezueleană la un punct de control de lângă graniţă, ceea ce l-a forţat pe Chavez să închidă temporar unele puncte de trecere ale frontierei.

În plus, luna trecută Venezuela a arestat cel puţin 10 oameni implicaţi în activităţi paramilitare. De asemenea, au fost descoperite, tot luna trecută, cadavrele a 11 bărbaţi, din care nouă columbieni, omorâţi prin împuşcare după ce au fost răpiţi de la un meci de fotbal.

Venezuela a trimis, joi, 15000 de sodaţi la graniţa cu Columbia. Chavez, fost paraşutist militar, a acuzat de nenumărate ori Washingtonul că doreşte să îl răstoarne de la putere pentru a acapara rezervele de petrol ale ţării.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hugo Chavez Columbia conflict armat
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close