Antena 3 CNN Externe Primele imagini cu bombardierul invizibil B-21 "Raider" al SUA, în zbor. Cât costă "aripa zburătoare"

Primele imagini cu bombardierul invizibil B-21 "Raider" al SUA, în zbor. Cât costă "aripa zburătoare"

Bombardierul B-21 "Raider" din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA a efectuat vineri primul zbor. Conceput să arate precum o aripă zburătoare.

Primele imagini cu bombardierul invizibil B-21 "Raider" al SUA, în zbor. Cât costă "aripa zburătoare"
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Noi 2023   •   21:01

Avionul face parte dintr-o nouă flotă de bombardiere invizibile cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară construite de Northrop Grumman.

La răsăritul soarelui, bombardierul B-21 a părăsit instalația companiei Northrop de la Uzina 42 a Forțelor Aeriene din Palmdale, California.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

A fost prima imagine a noului bombardier dezvoltat în condiții stricte de securitate.

Matt Hartman, fotoreporter, a postat vineri un videoclip pe platforma X (Twitter) prezentând primul zbor al bombardierului B-21 Raider.

Citește șiRomânia a primit ok-ul Departamentului de Stat din SUA pentru achiziția de tancuri Abrams. MApN face precizări, după ce presa internațională a vehiculat suma de 2,5 miliarde de dolari

Zborul a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA, Ann Stefanek, care a afirmat că B-21 Raider "este în faza probelor de zbor". În plus, Stefanek a precizat că această etapă este „una critică”. 

Aeronava, care a fost descrisă ca fiind „prima de generația a șasea din lume”, a fost prezentată publicului în luna decembrie a anului 2022.

La acea vreme, Northrop Grumman a anunțat că primul zbor ar urma să aibă loc în anul 2023 și că alte șase avioane erau în producție.

Ulterior, Doug Young, director general al Northrop Grumman Aeronautics Systems, a afirmat că "B-21 este cea mai avansată aeronavă militară construită vreodată” și că este un produs al "excelenței tehnologice”.

B-21 Raider va intra în serviciul US Air Force în următorii ani, pentru ca din 2026 să fie operate, în primă fază, în paralel cu vechile bombardiere B-1 Lancer, B-2 Spirit și Boeing B-52 Stratofortress, pe care în final le va "pensiona”.

Pentru fabricarea și exploatarea a 100 de astfel de aparate timp de 30 de ani, Pentagonul va achita peste 203 miliarde de dolari.

Producătorul susține că noul bombardier va fi capabil "să penetreze apărarea antiaeriană a inamicului și să lovească ținte oriunde în lume”, potrivit Reuters.

Bombardierul este succesorul lui B-2 Spirit și poate transporta atât încărcături convenționale, cât și nucleare. Și este proiectat în așa fel încât să poată fi adaptat pentru a transporta noi arme, "care nici măcar nu au fost inventate încă", a declarat în urmă cu un an secretarul apărării.

Numele "Raider” este inspirat dintr-un raid efectuat de colonelul James Doolittle pentru a bombarda Tokyo în 1942, prima lovitură americană asupra teritoriului japonez în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca represalii la atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane la Pearl Harbor, în Hawaii.

Cât costă bombardierul B-21 ”Raider” al SUA

Bombardierul B-21 a fost conceput să arate precum o ”aripă zburătoare”, asemenea modelului anterior B-2. Avionul militar va putea transporta atât arme convenționale, cât și nucleare în întreaga lume, folosind capacități de realimentare în aer cu rază lungă de acțiune.

În 2010, estimările arătau că fiecare avion va costa aproape 550 de milioane de dolari în dolari din 2010, însă, în prezent, din cauza inflației, s-a scumpit la 750 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, Forțele Aeriene au clasificat alte informații despre preț, "ceea ce face dificilă validarea costului propus", a declarat Congressional Research Service într-un raport din 2021.

×
Subiecte în articol: B-21 Raider armata SUA
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close