Antena 3 CNN Actualitate România a primit ok-ul Departamentului de Stat din SUA pentru achiziția de tancuri Abrams. MApN face precizări, după ce presa internațională a vehiculat suma de 2,5 miliarde de dolari

România a primit ok-ul Departamentului de Stat din SUA pentru achiziția de tancuri Abrams. MApN face precizări, după ce presa internațională a vehiculat suma de 2,5 miliarde de dolari

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de tancuri Abrams către România. Este o afacere în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Noi 2023   •   07:53

Tancurile ce vor fi livrate României sunt varianta îmbunătățită M1A2.

Următoarea etapă este ratificarea acordului de vânzare de către Congresul Statelor Unite.

În luna aprilie a anului curent, Parlamentul de la București aproba cererea Ministerului Apărării Naționale, de achiziție a 54 de tancuri americane Abrams și a 12 derivate, pe același șasiu de tanc.

Conform datelor de la acea vreme, muniția şi simulatoarele de instruire sunt incluse în prețul de achiziție.

Citește și: Primele cinci avioane de vânătoare F-16 din Olanda au aterizat la baza aeriană de la Fetești

Acum, după aprobarea achiziției de către Departamentul de stat american, apar semne de întrebare legate de felul cum a fost stabilit acest preț.

Suma de 2,53 miliarde de dolari pentru tancurile destinate României este invocată de agențiile internaționale de știri Reuters și AFP.

Drept sursă a informației este citat Pentagonul. Cele două agenții nu specifică în mod exact ce anume ar urma să primească țara noastră pentru acești bani.

Datele din surse publice arată că România cumpără tancuri Abrams la un preț dublu, față de Polonia

Însă, dacă această sumă citată de agențiile internaționale este coroborată cu cele 54 de tancuri menționate de Ministerul Apărării de la București, se pot face comparații cu achiziții similare efectuate de alte state ex-comuniste, care sunt în prezent membri NATO, la fel ca și România.

De exemplu, presa internațională a semnalat că Polonia a semnat în luna aprilie a acestui an un contract de peste 5 miliarde de dolari pentru achiziția a 250 de tancuri M1A2 Abrams de ultimă generație.

Așadar, pentru aceiași, polonezii ar urma să primească 125 de tancuri. Cu alte cuvinte, pentru aceeași sumă România ar urma să primească 54 de tancuri Abrams, iar Polonia, 125.

MApN: "Valoarea estimată a contractului este de un miliard de dolari. Congresul SUA a fost notificat cu o sumă mai mare"

"Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, muniție şi stimulatoare pentru instruire.

Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în  cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA.

Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari.

MApN: "Achiziția se va realiza la valoarea aprobată de Parlamentul României"

După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă o oportunitate majoră pentru Forțele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generație, și demonstrează, cât se poate de concret, soliditatea și nivelul excelent al cooperării dintre România și Statele Unite, îndeosebi în plan militar.

'Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea națională și contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre.

Sistemele de rachete sol-aer Patriot și cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V,  aeronavele multirol F-16 – programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum și perspectiva înzestrării cu aeronavele de generația a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri'", a declarat ministrul Tîlvăr, potrivit unui comunicat al MApN.

×
Subiecte în articol: Abrams SUA M1A2 Polonia tancuri MApN
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close