Antena 3 CNN Externe Inflaţia ar putea provoca o nouă criză financiară mondială similară cu cea din 2008

Inflaţia ar putea provoca o nouă criză financiară mondială similară cu cea din 2008

O analiză a băncii centrale a Rusiei avertizează că o nouă criză financiară de amploarea colapsului din 2008 s-ar putea produce în mai puţin de un an şi jumătate dacă inflaţia globală nu este adusă sub control

Inflaţia ar putea provoca o nouă criză financiară mondială similară cu cea din 2008
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    06 Sep 2021   •   23:51

Pandemia de coronavirus a pus la pământ multe afaceri, precum și sectoare industriale întregi, a redus PIB-ul multor țări, și a crescut inflația. Totuși încă există speranța ca economia europeană să își revină.

Speranță care moare încet dacă ne uităm la raportări.

În primul rând, e vorba despre facturile la electricitate care cresc în mod alert în toată Europa.

Creșterea prețului în energie se propagă în economie, în prețul transportului, al produselor de diverse feluri, ceea ce conduce la prețuri foarte mari. 

În Germania, un mare consumator de energie, prețurile au atins niveluri record.

În România, se așteaptă o majorare a prețurilor. Majorare care deja a început să își facă simțită prezența.

Institutul Național de Statistică arată că energia electrică s-a scumpit cu 25% și gazele cu 20% față de luna iulie a anului trecut, ducând la majorarea inflației până la pragul de 5%.

În Rusia, principalul exportator de combustibil, gaze şi petrol, scumpirea alimentelor şi în special a grâului este îngrijorătoare pentru guvern.

Banca Centrală a Rusiei avertizează în legătură cu o criză similară celei din 2008.

Aceasta s-ar putea produce în mai puțin de un an și jumătate, dacă inflația globală nu este ținută sub control, potrivit Mediafax.

Dacă banca centrală americană va fi nevoită să ridice dobânzile pentru a stăvili inflația, din cauza datoriilor, acest lucru va produce o deteriorare rapidă și drastică a economiei mondiale.

Banca centrală rusă este îngrijorată de accelerarea inflației la nivel mondial, deși mizează pe o revenire extinsă, cu presiunile inflaţioniste disipându-se până la sfârşitul acestui an.

Fostul premier italian Mario Monti consideră că cel mai mare pericol pentru redresarea economiei Europei după pandemia de coronavirus este stagflaţia.

Stagflația are lor în general atunci când rata inflației este mare, dar creșterea economică încetinește, iar șomajul se menține ridicat.

Inflaţia ar fi alimentată de programele de stimulare monetară ale băncilor centrale şi de cele de stimulare a consumului din partea guvernelor.

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close