Antena 3 CNN Externe Îngrijorare în Ucraina. 130 de oameni au murit din cauza gripei porcine

Îngrijorare în Ucraina. 130 de oameni au murit din cauza gripei porcine

Îngrijorare în Ucraina. 130 de oameni au murit din cauza gripei porcine
Sursa foto: Gripa Ucraina
08 Noi 2009   •   12:13

Virusul pandemic a ucis 130 de oameni în Ucraina. Tot mai multe ţări au trimis ajutoare la Kiev. Medicamente în valoare de peste 300.000 de dolari au ajuns din Austria, iar Statele Unite pregătesc un transport de aproape un milion de doze de vaccin antigripal, pentru autorităţile ucrainene. Specialiştii sunt îngrijoraţi că virusul se transmite şi la animale şi poate suferi mutaţii care fac inutil vaccinul actual.

Arabia Saudită a început deja vaccinarea împotriva gripei noi. Prioritate vor avea credincioşii care participă la pelerinajul anual de la Mecca. Ministrul sănătăţii din Arabia Saudită a dat startul primei etape de vaccinare împotriva virusului H1N1.

La pelerinajul de la Mecca iau parte anual trei milioane de credincioşi din peste 160 de ţări. Experţii medicali din Arabia Saudită se tem că pelerinajul, care va începe în ultima săptămână din noiembrie, ar putea deveni rapid un focar de infecţie dacă nu se iau măsuri de prevenire a gripei. După imunizarea pelerinilor, urmează sistemul de invaţământ.

În mai puţin de o lună, gripa nouă a făcut 700 de victime în toată lumea, dintre care 400 în Europa.

Pe continentul european, cele mai multe victime sunt în Marea Britanie - 154. Urmează Ucraina cu 109 morţi, Spania cu 70 şi Italia cu 30. Gripa face victime şi în ţările vecine cu România: în Bulgaria au murit 6 oameni, în Ungaria 5, în Serbia - 4, iar în Republica Moldova - 3.

După ce o pisică din Statele Unite a fost diagnosticată cu gripă nouă, au reapărut întrebările privind transmiterea virusului la animale. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anunţat că virusul s-a transmis la curci din Chile şi din Canada şi la câteva animale domestice în Statele Unite.

OMS a anunţat că va controla fermele zootehnice, iar doctorii veterinari recomandă stăpânilor de animale să le consulte în cabinetele specializate dacă prezintă simptome de gripă. Mai mult, se pare că în Danemarca s-a descoperit un nou virus gripal, în mai multe crescătorii de vizoni. Noua tulpină gripală s-a format pe baza unei încrucişări între gene de gripă umană şi porcină şi arată capacitatea virusului de a evolua.

Antena 3

×
Parteneri
Pensiile care vor creşte cu 80%-90% din septembrie
x close