Antena 3 CNN Externe Înţelegere ISTORICĂ: Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord pentru normalizarea relaţiilor

Înţelegere ISTORICĂ: Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord pentru normalizarea relaţiilor

Înţelegere ISTORICĂ: Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord pentru normalizarea relaţiilor
Sursa foto: Foto: Agerpres/ AP
de S.T.    |    20 Apr 2013   •   19:09

Serbia, stat european care doreşte aderarea la Uniunea Europeană, şi fosta sa privincie Kosovo au ajuns la un acord istoric, intermediat de Uniunea Europeană, cu ocazia întrevederii de la Bruxelles.

Acest acord este menit să normalizeze relaţiile dintre cei doi vecini balcanici.

Potrivit AFP, informaţia a fost confirmată, pe Twitter, de ministrul kosovar de Externe. "Acest acord reprezintă o bază pentru normalizarea relaţiilor", a spus Enver Hoxhaj.

Parlamentul European îndeamnă statele UE să recunoască Kosovo

Noua întelegere prevede ca sârbii din nordul Kosovo vor avea propria poliţie şi propria curte de apel. Părţile au mai convenit şi să nu-şi blocheze reciproc eforturile de a încerca să adere la Uniunea Europeană, informează BBC.

"Acest acord deschide calea spre normalizarea relaţiilor dintre ţările şi popoarele noastre", a declarat premierul kosovar, Hashim Thaçi.

"Propunerile Serbiei au fost acceptate. Am parafat un proiect al textului asupra căruia cele două părţi se vor pronunţa în următoarele zile pentru a spune dacă îl acceptă sau nu", a spus premierul sârb, Ivica Dacic.

Ponta, despre recunoaşterea Kosovo: Mergem alături de familia europeană

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, i-a spus clar Serbiei că nu poate deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeana dacă nu cedează controlul pe care îl are asupra nordului Kosovo.

"O înţelegere pe marginea începerii negocierilor Serbiei pentru aderarea la UE, pe care Serbia şi-ar dori-o vara aceasta, va fi semnificativ amânată dacă nu ajunge la o înţelegere cu Kosovo", a spus Werstwelle.

Premieră istorică. Serbia "a dat mâna" cu Kosovo

×
Subiecte în articol: Serbia Kosovo
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close