Antena 3 CNN Externe Irak. Peste 1300 de soldaţi şi poliţişti, concediaţi pentru că au dezertat

Irak. Peste 1300 de soldaţi şi poliţişti, concediaţi pentru că au dezertat

Irak. Peste 1300 de soldaţi şi poliţişti, concediaţi pentru că au dezertat
14 Apr 2008   •   11:57

Guvernul irakian a luat, duminică, măsuri de restaurare a disciplinei în rândul forţelor de securitate. Peste 1.300 de soldaţi şi poliţişti au fost concediaţi pentru că au dezertat în timpul ultimelor lupte împotriva armatelor şiite din Basra. Eşecul forţelor guvernului de a captura Basra, în ciuda unei superiorităţi numerice şi a unor dotări superioare oferite de forţele britanice şi americane, a fost o ruşine pentru premierul Nouri al-Maliki. S-a pus de asemenea întrebarea dacă armata irakiană şi poliţia poate confrunta miliţiile şiite, mai ales ?grupurile speciale? susţinute de iranieni.

În timpul atacurilor, mai multe trupe de securitate ? inclusiv un batalion întreg de infanterie ? a refuzat să lupte sau chiar s-a alăturat miliţiilor şiite, oferindu-le arme şi vehicule. SUA a lăudat determinarea arătată de al-Maliki în înfruntări, însă au spus totuşi că operaţiunea Basra a fost pusă la cale în grabă şi executată prost. Vorbind reporterilor din Basra, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Abdul-Karim Khalaf, a spus că guvernul a concediat 421 de poliţişti care nu s-au mai prezentat la muncă de la încheierea luptelor. Khalaf a mai spus că soldaţii care au absentat nemotivat începând din 30 martie au fost de asemenea puşi pe liber şi că vor răspunde în faţa judecătorilor tribunalului militar.

În acelaşi timp, Cabinetul irakian a crescut presiunea pe clericul şiit anti-american, Muqtada al-Sadr, aprobând un proiect de lege prin care se interzice partidelor politice cu membri în miliţiile şiite să participe la viitoarele alegeri provinciale. Al-Sadr, care conduce cea mai mare miliţie şiită a ţării, armata Mahdi, se află sub intensă presiune din partea premierului Nouri al-Maliki, de asemenea şiit. Acesta îi cere să desfiinţeze armata Mahdi, ameninţându-l cu izolarea politică.

Adepţii lui al-Sadr sunt dornici să participe la alegerile locale, pentru că ei consideră că pot prelua puterea de la partidele şiite rivale în sudul Irakului. Şi, într-o încercare de a diminua veniturile grupurilor armate, guvernul a cerut adoptarea unei atitudini mai severe faţă de membrii miliţiilor şiite care controlează staţiile de combustibil de stat sau private, rafinăriile sau centrele de distribuţie a petrolului. Este considerat că aceste staţii de combustibil şi centrele de distribuţie, în special din estul Badgdadului şi din unele provincii sudice, sunt controlate pe ascuns de armatele şiite, dominate de armata Mahdi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close